51 четения

Хайка за мними социално слаби, първите 11 вече са изхвърлени от общинските жилища

МНИМИ СОЦИАЛНО СЛАБИ ДЪРЖАТ ОБЩИНСКИ ЖИЛИЩА, ЗА КОИТО ПЛАЩАТ ПО 40 – 50 ЛВ. НАЕМ МЕСЕЧНО, А МЕЖДУВРЕМЕННО РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА И ПРЕОТДАВАТ АПАРТАМЕНТИТЕ СИ ИЛИ ГИ ДАВАТ НА РОДНИНИТЕ СИ ДА ГИ ПОЛЗВАТ. След като „Борба” разкри порочната практика и начина, по който „правоимащи“ купуват на безценица имотите, в които са настанени, кметът Даниел Панов разпореди спешна проверка на всички общински апартаменти. „Открихме фрапиращи нарушения, ще бъдем безкомпромисни и ще спрем просперитета на „професията социално слаб”, при която предимно цигани правят какви ли не врътки – разводи и припознават деца, само за да се вместят в критериите за апартаменти”, категоричен бе градоначалникът. Според председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов още на следващата сесия спешно трябва да се промени и общинската наредба, по която се дават апартаментите, както и методиката, с която после се определят цените им. „Започнахме проверки и вече са изгонени първите 11 човека, които са получили общински апартаменти, но не ги ползват, а живеят в чужбина. Наистина е нужна промяна в наредбата, тъй като настоящата е от повече от 15 години и само частично е поправяна”, информира главният секретар на кметството Мина Илиева. Според запознати бизнесът с общински жилища е стигнал доста далече, а разковничето се крие в 5-годишния срок след получаването им, когато могат да се купят. Месечните наеми са символични, а доста от наемателите изобщо не живеят в тях, а ги преотдават.

С НАД 400 АПАРТАМЕНТА РАЗПОЛАГА В МОМЕНТА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, А ЗА КРАТЪК ПЕРИОД ХОРАТА, КОИТО ИСКАТ ДА НАЕМАТ ЕВТИНИ АПАРТАМЕНТИ, СЕ УВЕЛИЧИХА БЛИЗО ДВА ПЪТИ. Месечният наем започва от 80 стотинки на квадратен метър, обясни главният секретар на Община Велико Търново Мина Илиева. Към днешна дата повечето от апартаментите са в нови блокове, санирани и с PVC дограма, разположени в хубави квартали в старата столица. Хората, които искат да получат апартамент, трябва да отговарят едновременно на 12 условия, посочени в местна наредба. Изискванията са да нямат жилище или вещни права, свързани с този тип недвижими имоти, да живеят през последните пет години във Велико Търново. Размерът на наличните средства, включително автомобили и земеделска земя, пък не трябва да е по-голям от две трети от оценката на апартамента, за който се борят. Именно това кара мнозина да се развеждат фиктивно или да припознават деца, за да получат евтин апартамент. Към днешна дата 90 семейства са с поставени ултиматуми да се издължат на местната хазна. Най-неизрядни са 12 от тях – само те дължат наеми в размер на 17 000 лева.

С. МАРИНОВ

6 коментара за “Хайка за мними социално слаби, първите 11 вече са изхвърлени от общинските жилища

 • 30.01.2017 в 14:02
  Permalink

  Много хубаво но мислите ли че тия хора са глупави?Нито имот нито автомобили има на тяхно име,за това са баби,лели и т.н.Така че по ваши изисквания и по закон са си опекли работат.!

  Отговор
 • 30.01.2017 в 14:54
  Permalink

  Няма ли начин да се изхвърлят всички подобни индивиди от града ни, колкото по малко цигани ( роми дето им викате) толкова по малко проблеми !!! Един от мноого малкото що годе Български градове сме все още, нека не позволяваме на тая пасмина да се рои и да създава проблеми !

  Отговор
  • 30.01.2017 в 18:27
   Permalink

   ОСНОВАНИЕ – бг банкноти, може и евро

   Отговор
 • 30.01.2017 в 15:46
  Permalink

  На какво основание общината предоставя жилища?
  Който няма възможност и средства да живее в града е свободен да си отиде на село или където пожелае.
  Ако има работа – ще има и за наем, ако няма работа – не му е мястото тук.
  Градът се напълни с маргинали от цялата област, а общината продължава да ги стимулира.

  Отговор
  • 30.01.2017 в 17:56
   Permalink

   Вместо да стимулират младите да останат и да раждат, те напълниха града с цигани откъде ли не, това ако продължи, не ни чака нищо добро …

   Отговор
 • 30.01.2017 в 16:58
  Permalink

  Има ли някакъв горещ телефон ,на който да се подават сигнали.???Лично аз знам няколко случая за драстични злоупотреби и то с приближини на кмета.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!