10 четения

100 педагози се събраха в Арбанаси на двудневна школа за училищно приобщаване

Участниците в срещата обсъждаха проблемите на ресурсните учители

РЕСУРСНИ УЧИТЕЛИ БЕЗ НУЖНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ РАБОТЯТ В УЧИЛИЩАТА С ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ. Това е един от сериозните проблеми в съсловието, стана ясно след двудневната школа за училищно приобщаване, която се проведе в Арбанаси. Около 100 педагози, които са се посветили на децата с проблеми, се събраха на семинара, за да дискутират промените в Закона за училищното и предучилищно образование, които касаят самите тях.

„Според този закон и съпътстващата го Наредба за приобщаващо образование от тази година директорите на училища и детски градини са длъжни да осигурят специалисти за допълнителна подкрепа за децата със специални образователни потребности. Те обаче все още не са сигурни, че ще получат финансиране за новите си кадри, затова назначават ресурсни учители на минимални заплати, въпреки че някои от тях са получавали доста повече като редовни педагози”, обясни д-р Калоян Дамянов, организатор на школата.

Той обаче признава, че финансовият проблем не е толкова страшен, защото пари ще има. По-важно е Министерството на образованието да осигури възможност на всички ресурсни учители, които имат нужда от допълнителна квалификация, да я направят. „Много сериозни може да са последиците върху децата. Недостатъчно квалифицираните педагози няма да окажат нужната подкрепа и в крайна сметка детето, на което те не помагат, може да отпадне от училище”, категоричен е д-р Дамянов.

В същото време в страната ни има огромен недостиг на ресурсни учители. В момента те са около 1300, около 300 педагози трябват още, а до следващата година, когато трябва да приключи въвеждането на децата със специални потребности в масовите училища, недостигът ще стане още по-голям.

Заедно с ресурсните учители за тези деца работят логопеди и психолози и всички те са 1500. Децата, които имат нужда от специална грижа, са 16 000, което прави по 10 деца на един специалист. „Понякога обаче 10 деца могат да бъдат прекалено много, защото има различни заболявания и децата реагират по различен начин, когато попаднат в училищна среда. Указано е в документите, че един ресурсен учител не може да работи с по-малко от 5 деца, но ние настояваме да бъде сложена и горна граница – не повече от 10 деца в група”, казва и шефът на Националната асоциация на ресурсните учители Галина Христова.

НАЛОЖИТЕЛНО Е ДА БЪДЕ СЪСТАВЕН И НАРЪЧНИК ЗА РАБОТА НА ЕКИПИТЕ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕЦАТА. Този документ е нужен на директорите на училищата и детските градини, защото някои от тях продължават да не правят разлика между нивата на подкрепа, която е обща и допълнителна. От обща подкрепа може да се нуждае всяко едно дете в някакъв период от развитието си или пък по конкретен учебен предмет. Допълнителната помощ е за децата със специални образователни потребности, които са регистрирани като такива”, обясняват експертите. Въпреки че ресурсните учители вече са част от екипа на училището или детската градина, във всички областни градове продължават да съществуват центрове за подкрепа на личностното развитие. Те са вариант за осигуряване на допълнителни специалисти. Специалистите в тези центрове ще правят оценка на децата със специални образователни потребности, а и ще трябва да подготвят учителите. Често педагози признават, че са задължени да приемат в класовете си деца с проблеми, но никой преди това не ги е подготвил да работят с такива деца, допълни още д-р Дамянов.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!