81 четения

265 курсанти и 271 студенти ще приема НВУ през новата учебна година

Бъдещите офицери ще могат да избират между 18 специалности

265 КУРСАНТИ И 271 СТУДЕНТИ ЩЕ ПРИЕМЕ ЗА СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Бъдещите курсанти могат да избират измежду 18 специализации, а кандидат-студентите могат да се борят за място в 15 специалности. „Подаването на документите започва от 1 февруари във всички военни окръжия в страната и от 6 март във факултетите на университета. Първият конкурсен изпит е на 22 февруари, а общо датите за изпитите са 20. Всеки може да се яви колкото пъти желае, в крайна сметка в балообразуването участва най-добрата му оценка”, обясни зам.-ректорът на висшето военно училище полк. доц. Веселин Мадански.

Местата за курсанти са увеличени спрямо миналата година, когато Министерството на отбраната заяви 257 първокурсници. Вузът успя да приеме 194 момчета и момичета, от които 18 вече са напуснали университета по собствено желание. „Приемът е изключително сериозно предизвикателство за нас, защото е голям. Демографската криза, изборът на младите българи да учат в чужбина, или пък изобщо да не учат, оказва влияние. Има и поне 8000 деца, които не успяват да се справят с матурите или не се явяват. А ние имаме критерии и изисквания и не правим компромиси. Само за сравнение ще ви кажа, че тази година завършват 53-ма души, така че увеличението на заявката е много сериозно”, категоричен е полк. Мадански.

И тази година Военният университет ще улесни кандидатите си и изпити ще има във всички областни градове и в близки до тях населени места. За първи път вузът ще проведе тестове и в София, и в Русе. Валидни за кандидатстване са оценките от държавния зрелостен изпит, положен след 2008 г., по математика, география и икономика, история и цивилизация, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, философски цикъл. Оценката от матурата по английски, френски и немски език също се признава за „издържал” на писмения тест по съответните езици. „Ще зачитаме и оценката от изпити по предметите, положени в друго висше акредитирано училище в България”, допълни полк. Мадански.

Местата за студентите намаляват с 58 в сравнение с миналата година. 100 от предложените 271 места са за редовно обучение, 164 – за задочно, и 7 в дистанционна форма. Националният военен университет има една акредитирана специалност в дистанционната форма и това е „Стопанска логистика”.

Специалностите „Национална и регионална сигурност“, „Стопанско управление” и „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи” остават в топ три на Военния университет според избора на младите хора. На опашката са техническите професии, което обаче е тенденция за цялата страна, макар че пазарът има нужда точно от такива кадри.

„Ние сме притеснени повече от това, че идват курсанти и студенти с все по-ниско ниво на подготовка от средните училища. А това е сериозен проблем, защото недостатъчната подготовка означава и намален потенциал у младите хора за усвояване на избраната от тях професия. Резултатите на 15-годишните български ученици по програмата за международно оценяване през 2015 г. ги поставя на предпоследно място в Европейския съюз. 37,9% са функционално неграмотни по природо-математическите науки, 41% по четене и 42% по математика”, обяви полк. Мадански. И допълни, че втората притеснителна тенденция е продължаващото намаляване на престижа на военната професия в обществото и отношението на родители и близки на обучаващи се курсанти към изискванията, реда, дисциплината, вътрешния ред и ограниченията, които изисква това обучение.

„Като че ли обществото смята, че особеният статус на курсантите се изразява само в тяхната държавна издръжка, а не в повишените изисквания за морално-волеви, интелектуални и психофизически качества на хората, които се подготвят за военнослужещи”, коментира зам.-ректорът на НВУ. ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 5 – 6 ГОДИНИ БРОЯТ НА НЕИЗДЪРЖАЛИТЕ ПСИХОЛОГИЧЕСКИЯ ТЕСТ Е НАРАСНАЛ ОТ 2 ДО НАД 20%. Това значи, че изборът на професия от много кандидати е неосъзнат. Някои се отказват в мига, в който видят военната униформа и осъзнаят, че ще трябва да я носят постоянно. Други напускат на втория ден, защото отказват да стават в 5,30 ч. сутрин.

„Националният военен университет няма да направи никакви компромиси по отношение на изискванията за прием на курсантите, както и към тези, които вече се обучават. Минималният бал за прием е 21”, категоричен е полк. Мадански. И допълва, че миналата година НВУ е получил институционална акредитация с най-високата оценка 9,17. Този резултат дава шестгодишна валидност на акредитацията и извежда вуза на завидно място в рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!