Английски медальон от 16 век с розата на Тюдорите беше намерен при разкопки в центъра на Москва

Московски археолози намериха английски медальон от XVI век с розата на Тюдорите по време на разкопки в южната част на парк „Зарядие“, съобщиха от общината на руската столица, цитирани от ТАСС.
Медальонът е изработен от сплав от олово и калай, а диаметърът му е около 5 сантиметра.
„Възможно е тази интересна археологическа находка да има връзка с дейността на Стария Английски двор, чието здание се намира на ул. „Варварка“. Той съществува в парка от 16 век. През 1556 г. княз Иван Василевич предоставил на англичаните правото на безмитна търговия и митнически привилегии“, каза главният архитект на Москва Леонид Кондрашев.
Изображението на розата на Тюдорите върху медальона е създадено в Англия от 1509 г. до 1603 г. по времето на крал Хенри Осми и дъщеря му кралица Елизабет Първа. Вероятно преди четири столетия символът се е използвал като копче за дрехи, тъй като по краищата му има четири малки дупки. Тюдоровата роза е хералдически символ на кралската династия на Англия. В периода на управление на Тюдорите от 1485 г. до 1603 г. емблемата във вид на червени и бели рози поставяли върху монети, накити за главата, медальони и дори върху чипове за игра.
В хода на археологическите изследвания специалистите също разчели гравиран надпис на медальона „Dieu et mon droit“. В превод от френски език той означава „Бог и моето право“, а до него стои датата 1590 г. Тази фраза вече 700 години е официалният девиз на английската монархия и свидетелства за божествения произход на правото на монарха да носи короната. Написана е на френски, защото езикът дълго време е популярен сред английските аристократи – всякаква устна комуникация и всяка преписка се водели именно на него.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *