Древните индианци анасази са имали големи математически способности

Учени от университета на Аризона в Тусон изясниха, че живелите през 13-и век индианци анасази са имали изумителни математически способности, съобщи Лента. Познанията си местните племена използвали за създаването на сложни архитектурни комплекси, като при това нямали писменост.
Селищата на индианците анасази или на древните племена пуебло са образци на древната култура, съществувала в югозападната част на днешната територия на САЩ. Индианците анасази строели каменни сгради с уникална архитектура, внимателно планирали местоположението на улици и квартали. Сред съхранилите се до наши дни останки от подобни селища са тези от Пуебло Бонито в националния парк „Чако каньон“, което било обитавано през 9-13 век.
Учените изследвали разположението на ключови архитектурни елементи на археологическия обект Пуебло Бонито, където се извършвали ритуали, свързани със слънцестоенето. Установено бе, че в строителството индианците анасази използвали геометрични форми, включително равностранни и правоъгълни триъгълници, квадрати, както и златно сечение, прилагано в 21-2изкуството от древните египтяни и гърци.
По думите на учените, въпросните геометрични форми лесно могат да се използват, ако се извършат математически изчисления, но индианците анасази не умеели да се справят с тази задача. Въпреки това пропорциите на геометричните фигури били почти идеални. Учените освен това констатирали, че като единица за измерване на дължина била ползвана отсечка, равняваща се на 30 сантиметра.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Archaeological Science: Reports.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *