169 четения

Д-р Атанас Атанасов – специалист УНГ болести: „При повтарящи се тежки ангини сливиците трябва да се премахнат”

Премахването на сливиците все още е тема, която има своите привърженици и опоненти. Само допреди 20 години премахването им бе честа практика дори само заради обикновено възпаление. Махането на сливиците се извършваше с местна упойка, което често травмира малките пациенти, а освен това е възможно да не се отстрани напълно лимфоидната тъкан. Днес към оперативна намеса се прибягва само когато инфекциите станат хронични.

„С развитието на имунологията се установи, че сливиците не са безобиден орган, който само боледува, а те са важни за имунната система на човек. Но когато едно дете или възрастен направи 4 или 5 тежки ангини, моето мнение е, че трябва да бъдат отстранени. Сливиците се махат от 2 до 82 години, т.е. дори и при възрастни”, обясни д-р Атанас Атанасов – УНГ специалист и началник на отделението по УНГ болести в болницата в Горна Оряховица.

Сливиците са важни като имунен орган, защото спират различните вируси и бактерии. Тази лимфоидна тъкан и лимфоцити имат ролята да произвеждат антитела, които да противодействат на постъпващите отвън патогени. Затова отстраняването им не е препоръчително освен в случаите, когато могат да станат причина за последващо развитие на други сериозни заболявания, като синузит, бронхит, ларингит, пневмония, отит и други заболявания.

Според специалиста е нормално при първите сблъсъци на организма с причинителите на различни заболявания сливиците да реагират по-често. Затова децата са тези, които най-често страдат от подобни инфекции, като се забелязва постепенното им отшумяване с израстването. Същото важи и за самата големина на сливиците, която невинаги е повод за притеснение, ако няма съпътстващи симптоми.

Твърде честото възпаляване на сливиците означава, че те вече не могат да изпълняват защитната си функция и по-скоро пречат, отколкото помагат на тялото. В даден момент може възпалението на сливиците да крие опасност и от последващи болести като ендокардит, ревматизъм, пиелонефрит. В тези случаи махането на сливиците се счита за препоръчително и дори за наложително. Отстраняването им се извършва под обща упойка, за да може прецизно да се премахне проблемната тъкан. Процедира се със специално създадени за целта инструменти или с лазер. За извършването на операцията се взима под внимание дали пациентът има регистрирано боледуване през последните 20 дни.

Възстановяването след операцията отнема между 10 и 15 дни, като е възможно през този период да се усещат болки в гърлото и неразположение в областта на ушите и шията. Болката при махане на третата сливица е сравнително по-малка в сравнение с тази при небните. Възможна е поява и на температура. Преглъщането е болезнено и трудно, затова е хубаво да се яде кашеста храна, която да не дразни гърлото. Важно е да се приемат много течности, тъй като може да се стигне до дехидратиране на организма, именно защото пациентът намалява приема на вода заради неприятните усещания.

Весела БАЙЧЕВА

3 коментара за “Д-р Атанас Атанасов – специалист УНГ болести: „При повтарящи се тежки ангини сливиците трябва да се премахнат”

 • 01.02.2017 в 11:59
  Permalink

  Здравейте моят син е на осем години и през две седмици боледува от зачервено гърло и пие антибиотик даже накои път получава пристъпи кашла без да спре не винаги тогава ни бият урбазон или медрол хапчета моля помогне те ми Благодариа

  Отговор
  • 01.02.2017 в 19:02
   Permalink

   Препоръчвам Ви лечение с класическа хомеопатия.
   Тези антибиотици трябва да се забранят. Колкото повече кортикостероиди давате, толкова повече усложнения ще се получават след спирането им.

   Отговор
 • 06.02.2018 в 23:11
  Permalink

  Здравейте,дъщеря ми е на 1 год. и 7мес.,а след годинката до сега изкара три пъти ангина през 2 месеца имали начин да я предпазя от това ?Също искам да попитам къде прегледате?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!