69 четения

Кризисен център за хора в беда изграждат по проект във В. Търново

НОВ КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР ЗА ХОРА, ИЗПАДНАЛИ В БЕДА, ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Социалната услуга е по проект на стойност 2 170 000 лв. и ще бъде реализирана по Оперативна програма „Региони в растеж”. Проектът предвижда изграждането на две иновативни къщи, всяка с капацитет от 15 места, за временно настаняване на лица, пострадали от домашно насилие, жертви на трафик, както и хора, останали без дом заради бедствия, като пожар, наводнения или земетресение. Приоритетно ще бъдат настанявани майки с деца, жертви на домашно насилие. Двете къщи ще бъдат построени в кв. „Зона В” на ул. „Драган Цончев”.

„Изборът на Община Велико Търново е обоснован от потребностите за различна по вида си кризисна интервенция спрямо лица от максимално широк кръг целеви групи”, обясни Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в общината. Тя допълни, че срокът на настаняване в двата центъра ще е с продължителност три седмици, три месеца, а най-продължителното пребиваване ще е до шест месеца.

Проектът на Община Велико Търново „Кризисен център за лица” е заложен в интегрирания план за градско развитие и възстановяване и попада в обхвата на зоната с преобладаващ социален характер. Срокът за строителството и оборудването на двете иновативни къщи е 30 месеца. В тях ще бъдат внедрени различни системи – за пречистване на водата, за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори, като целта е да се намалят разходите за електричество, вода и отопление.

За създаването на социалната услуга в кризисния център и за осигуряването на персонал общината ще кандидатства с проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, след което дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет, каза още Росица Димитрова. Тя припомни, че през 2007 г. бе инициирано създаването на Център за временно настаняване за бездомни лица във Велико Търново, а с дарителска кампания за него бяха събрани 9250 лв., които ще бъдат предоставени за новите кризисни центрове.

В момента в община Велико Търново се предлагат 32 социални услуги, които се финансират по стандарти от държавния бюджет. Преди десет години в Балван бе създаден първият в страната център за деца, жертва на трафик и насилие. В момента в него има настанени 12 момичета. Само за 2016 г. в центъра са постъпили над 30 обаждания и запитвания за настаняване на майки, жертви на насилие, включително и за непълнолетни родилки, търсещи закрила и място за пребиваване. С изграждането на двата нови кризисни центъра ще се затвори кръгът от възможности за подпомагане и подкрепа на хората, изпаднали в затруднено положение, уточниха от местната администрация.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Един коментар за “Кризисен център за хора в беда изграждат по проект във В. Търново

 • 31.01.2017 в 17:56
  Permalink

  Заради усвояване на едни пари за наши хора, лейките от Общината ще създадат поредния цирей в града.
  Няма сила, която да извади от това жилище още първите настанени обитатели, с чаветата и родата и т.н. Нали като изтече срока от 6 месеца и като ревнат, че няма къде да живеят и извикат НПО-тата и Общината ще им го даде за вечни времена. От там пътя до превръщането на тези жилища в коптори е кратък.
  Оставете Горна да прави социалки и се фокусирайте върху средата и качеството на живот за привличане на богати хора, а не на прошляци, защото след няколко години само мизерници ще живеят в тази кочина Търново.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!