115 четения

Лясковец и Горна Оряховица готвят сливане с пътен възел

Общ устройствен план ще позволи строителството в последните празни 70 дка, които свързват двата града

ПРОЕКТ ЗА ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН, КОЙТО ЩЕ ПОЗВОЛИ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПОСЛЕДНАТА НЕЗАСТРОЕНА ЗЕМЕДЕЛЕСКА ЗЕМЯ С ПЛОЩ ОТ 70 ДКА МЕЖДУ ЛЯСКОВЕЦ И ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ПОДГОТВЯ ПО-МАЛКАТА ОБЩИНА. Двата града са единствените у нас, които са свързани с тротоар, но практически тези 70 дка терени заставаха между тях. „Да, има такъв проект , който ще бъде внесен за съгласувания и даден за обществено обсъждане. Има множество запитвания за строителство в тази част, защото локацията е отлична. Наистина може да се получи своеобразно сливане между двата града“, коментира инж. Милкo Минeв, диpeктop нa диpeкция „Tepитopиaлнo ycтpoйcтвo, oбщинcкa coбcтвeнocт и eвpoпeйcкa интeгpaция”.

Предвидено е там да има и голям пътен възел, по който ще минават автомобили и пешеходци. „От двете страни има около 70 дка, които са общински и частни. Ние не можем да спрем исканията за строителството върху тези имоти. От друга страна, не цялата им площ ще бъде използвана, а само онова, което е с локация и подход от пътя“, коментира той.

ОТ ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ СА ПРЕДВИДЕНИ НЯКОЛКО ГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИОННИ ЗОНИ, в които ще могат да се изграждат предприятия, складови бази и логистични центрове. Очакванията са след подписването на концесията за летището към тях интересът да бъде огромен.

Сливането на Лясковец и Горна Оряховица възкресява и един проект от соца.

„Търголяс“ е било хипотетичното название на градската агломерация, включваща Велико Търново – Горна Оряховица – Лясковец, замислена в годините на социализма в България. Съвкупното население на трите града заедно със село Арбанаси, на хълма в центъра на агломерацията, е около 130 000 жители. Замислянето й е било част от процеса на засилена урбанизация в България, когато масово се обединяват села в нови градове или присъединяват към градовете околните села.

Стилян НАЙДЕНОВ

11 коментара за “Лясковец и Горна Оряховица готвят сливане с пътен възел

 • 31.01.2017 в 16:20
  Permalink

  Тъголяс, та пляс! Поредните глупости. Но не последните.

  Отговор
 • 31.01.2017 в 16:45
  Permalink

  Името на трите града трябваше да бъде-Велики Горни Лясковец.

  Отговор
 • 31.01.2017 в 16:53
  Permalink

  Никога, и никой, официално не е наричал „Търголяс“ обединеното Триградие. Така го наричаха бабите на Пазара. Но, рано или късно, ако Г.Оряховица и Лясковец не искат да се обезлюдят, това обединение трябва да стане. И името на този обединен град ще е Велики Търновград, защото все някога трябва да си върнем това име.
  Но това е на втори план.
  Първото нещо, което могат да направят хората от трите града е, да се обединят в една Община, наречена Старопрестолна, включваща 6 града – Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Дебелец, Долна Оряховица и Килифарево, както и селата от сегашните три общини с общо население от почти 200 хил.жители. Една такава голяма община, в центъра на страната, ще има много по-голям потенциал от три малки общини.
  А след време, когато малките градове разберат, че друг път няма, ще дойде денят и на Велики Търновград – един голям град, със славна история, международно летище, пет ЖП гари, няколко стадиона, Университети…
  И всичко това може да се случи само с един референдум между хората от Триградието. На първо време новата Община, със запазени градове и градски кметове, а след години – Новият град.
  И колкото по-бързо стане това, толкова по-добре ще е за хората от региона.

  П.П. Тъкмо няма да има нужда и от смяна на номерата на колите – ВТ

  Отговор
  • 01.02.2017 в 9:27
   Permalink

   Че те и сега номерата на колите в тези населени места са си BT. Малко се поувлече. Иначе идеята е интересна , но малко глуповата….

   Отговор
  • 01.02.2017 в 9:32
   Permalink

   Хубава идея, въпреки че според мен Търново може да се развива и самостоятелно, но наистина може да се помисли върху идеята, защото района се обезлюдява, а с една добра и премислена политика и повече инвестиции, може да стане наистина един страхотен град някога …

   Отговор
 • 01.02.2017 в 11:23
  Permalink

  Ако това, което написах по-горе /една Голяма Община /, не се случи до 4 – 5 години, след 20 години Лясковец ще е останал с население 3 – 4 хиляди, а Г.Оряховица – с 10 – 12 хиляди. Тогава и да искат, няма какво да обединяват.
  Колкото до Велико Търново, този град може и без Г.Оряховица и Лясковец, но те не могат без него. Затова бъдещето на трите града е обединение, а Горна Оряховица и Лясковец могат да сложат началото на този процес. За да оцелеят! Въпреки местният шовинизъм, трябва да го направят. За да оцелеят!

  П.П. До ГО, номерата на колите в цялата област няма да се променят, ако новият град се казва Велики Търновград. Но това е последна грижа.

  Отговор
 • 01.02.2017 в 15:32
  Permalink

  Г-н ВТ, една малка добавка, за да ти стане идеята по-пълна:

  Ако, повтарям ако, се приложе идна остаряла, но актуална идея за прокарване на 4 лентов път от Летището към Гарата в Г.О. и оттам нагоре към града, завие край сегашната Спортна база „Прити“ и се забие към тунел от около 1 км под баира и излезе до ЖП спирката „Трапезица“ на русенския път, то тогава пътя ще е 7-8 мин и ВТ ще има и летище и всичко ще си е обединено, дори без да сливаме общини. И всичко това за едни 150 млн, докъм 200 би станало факт и ВТ ще си стане пак столица поне на Северна БГ. А ако мине и магистралата отгоре над Поликраище и Русенския път стане 4-лентов, какво повече да искаме.

  И така за 200-300 млн лв. ще се оживи всичко тук, но кой да мисли.
  Мутрата-тиква изтегли 16 млрд. заем, а на нас да завъртим колелото в затънтения ни край ни трябват едни 0,2-0,3 млрд. Жалко, че никога никой не е имал държавническо перспективно мислене. Кметовете ни тук също са едни разделени на вилаетчета, все едно другия го няма и не живеят през 5 км. Всеки вика, не ме интересува другия, пък ако се обединят в едно такова искане до 10 год. няма да имаме стигане, гарантирам.

  Отговор
  • 01.02.2017 в 18:46
   Permalink

   Идеята за тунела е още жива и ако кметовете на ВТ и ГО наистина го искат, може да се случи.
   Преди 5 – 6 години предишният кмет на ГО поиска „къртицата“, която копаеше софийското метро за няколко месеца да дойде и изкопае този тунел /около 900 м./, но никой от другите кметове не го подкрепи. А по тогавашни сметки тунелът щеше да струва 13 – 15 млн.лв…..

   Отговор
 • 02.02.2017 в 8:57
  Permalink

  Обединението винаги е добро пред разделението. Проблема в нашата страна е кой ще поеме управлението. Доста години докато живях в Горна Оряховица и Велико Търново се говореше за описаното в статията, къде на шега, къде сериозно. Някога са искали да създадат тролейбусна линия в Горна Оряховица, атракционна железница, ледена пързалка, но не като настоящите бледи копия, тунел към Велико Търново, обединение с Лясковец – много проекти останали само като добра идея. Винаги съм смятал, че комбинация от летище, исторически туризъм, сериозна железопътна гара и т.н, би създала добра предпоставка за развитие в бъдеще. За съжаление в нашата красива страна, почти нищо не е довеждано до реализация, а е останало в сферата на мечтите.

  Отговор
 • 02.02.2017 в 9:57
  Permalink

  Май май само си чешем езиците, наистина всичко по горе изброено е супер, но …. живеем в България, а тук нещата са тотално замрели, може би едни по разтропани кметове , както и инвеститори могат да сбъднат тия мечти, докато има още хора в този прекрасен район .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!