57 четения

Предприемачи опипват почвата за „небостъргачи“ в старата столица

Планират 30-метрови блокове с надземни паркинги

МОЩНИ СТРОИТЕЛНИ КОМПАНИИ ОПИПВАТ ПОЧВАТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА „НЕБОСТЪРГАЧИ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, за разлика от конвенционалното строителство до 15 метра, разбра „Борба“. Няколко инвестиционни намерения за сгради с височина от 30 и повече метра са депозирани в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, откъдето са уведомили местната община. Държавното ведомство има крайната дума за подобни обекти. В строителната дирекция на Община Велико Търново на няколко пъти са постъпвали искания за по-голяма височина от допустимата, разбра „Борба“. Един от първите, които планираха небостъргач в старата столица, беше предприемачът Младен Милков. Той е изследвал за това с хеликоптер даже района на Сечената скала на ул. „Магистрална“, тъй като намеренията му са били оттам да може да се открива гледка към Арбанаси. Баснословната сума, която би глътнал подобен проект, обаче го осуети.

СГРАДИ ОТ ПОНЕ 30 МЕТРА ЖЕЛАЯТ ДА ИЗГРАДЯТ ПРЕДПРИЕМАЧИ В РАЙОНА ПОД КАТ, КАКТО И В СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА КВ. „АКАЦИЯ“. Тук е позволена максимална височина на сградите от 15 метра, която може да варира заради денивелацията. Намеренията са новите сгради да имат надземни и подземни паркинги, върху които да се разположат магазини, офиси и жилища. В момента най-високите блокове в болярския град се намират на ул. „Полтава“, в най-западната точка на населеното място. Височината им също е 30 метра, което доказва, че подобно високоетажно строителство в града е правено още при социализма. Освен становище на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за сгради, които са по-високи от регламента, се изисква и одобрението на Общинския съвет. Местният парламент на няколко пъти се е произнасял за увеличаване на нивата с по 3 метра, но сега ще трябва да разреши доста повече.

С. МАРИНОВ

17 коментара за “Предприемачи опипват почвата за „небостъргачи“ в старата столица

 • 31.01.2017 в 10:35
  Permalink

  Няколко високи сгради само ще помогнат на В.Търново.

  Отговор
  • 31.01.2017 в 16:07
   Permalink

   Да загуби основния си приоритет на старопрестолен град, съхранил българските традиции и облика си през вековете, което основно привлича туристи от цял свят!!! На това ще помогнат!

   Отговор
   • 31.01.2017 в 17:36
    Permalink

    Точно казано. А написалият статията е напълно безкритичен. Према една постановка като спусната от горе, няма размисъл, няма претегляне на положително с отрицателно, няма. Но да ги прасват тия небостъргачи където щат . само не в центъра, който представлява нашето Търново, нека пълнят квартали с хора, които нито ще се позанват, нито ще имат нещо общо с Търново. Те няма да са нашето Търново.

 • 31.01.2017 в 14:09
  Permalink

  Това е една от най-малоумните идеи, която излиза в публичното пространство, а ако общинската администрация го разреши, имената им ще влязат официално в черната книга на унищожителите на Велико Търново.
  Високото строителство в град с мащабите на Велико Търново не само не трябва да бъде разрешавано, а дори да се смята за престъпление, защото е пряк път към влошаване на средата, качеството на живот, към тоталния упадък на града и е на практика ограбване на гражданите.

  Отговор
 • 31.01.2017 в 15:21
  Permalink

  Високите сгради са атракция за равни и скучни терени. Търново не е такъв случай, релефът е хълмист и амфитеатралното разположение на невисоки сгради осигурява естетика и огряване от слънцето за всички. Небостъргачите ще нарушат тази хармония. И всичко това само поради алчност-не се наядоха на гора и зеленина а сега искат и от въздух и слънце да ни лишат.

  Отговор
  • 31.01.2017 в 16:28
   Permalink

   Така е, почти всеки по-голям град си има небостъргачи ( истински, не 30 метрови ) , но за Търново, ще е добре ако изобщо ще ги има да не са в Акация,както искат, ще прецакат цялата визия, от военното в посока запад, там ако искат ще е най подходящо …

   Отговор
 • 31.01.2017 в 15:50
  Permalink

  Не че съм фен на високото строителство, но няма нищо страшно, ако е наравено майсторски; добре осмислена градоустройствена среда и талантливо проектирана сграда никъде няма да пречат; Да не би в Монако (Монте Карло) сградите да само до 4 етажа….

  Отговор
  • 31.01.2017 в 17:41
   Permalink

   А ти, мили, вглеждал ли си се в тия сгарди в Монте Карло, колко са грозни и само направени, за да могат богаташите да спаднат от данъците си . Търново няма да стане с тия грозотии Монте Карло, защото няма да превлече тия супербогати , пък и системата на данъците е друга, ще станат само гета, където хората ще се зомбират както на други места, но от тоя опит не се учи никой, а ти си седнал да сравняваш точно с Монте Карло. Смях през сълзи.

   Отговор
 • 31.01.2017 в 15:53
  Permalink

  На ул.“Полтава“ няма такива високи блокове. Високите блокове, 10 на брой, за които се пише наистина са в „Триъгълника“, но не и на тази улица. А височината им не е 30 м., а 52 метра.
  И за какви „небостъргачи“ пишете, като 30 метра височина е всеки 8 етажен жилищен блок с магазини на партерния етаж?

  Отговор
 • 31.01.2017 в 15:57
  Permalink

  Аз лично съм ЗА , но на места където няма в момента сгради,нов квартал ли ще е какво незнам, но наистина да не се скрива уникалното терасоводно разположение на града . Ако трябва след мола,така и така там са си високи,може и още по високи и красиви да направят !

  Отговор
 • 31.01.2017 в 16:39
  Permalink

  Идеята на така наречените „предприемачи“ е до болка проста и банална. Построявайки сграда на 15-20 етажа вместо 6-8 етажа, ще реализират 2-3 пъти повече продажби от 2-3 пъти увеличената разгъната застроена площ. Елементарно Уотсън. Тук е водещо печалбарството, а не някакви урбанистични идеи.
  А за другаря С.Маринов, явно метрите се равняват на етажите. Един жилищен етаж е с височина около 2,75 – 2,80 м. включваща плочата и замазките. На 30 м. височина се събират до 11 етажа. Такива блокове има много в Търново и не са „небостъргачи“. Въпросните високи блокове в Триъгълника са около 50 м. високи – 16 етажа + таван + партер. Явно домораслите критерии за „небостъргачи“ са много ниски.
  Спорен е моментът за това дали да има небостъргачи (високи пони 80-90 м.) в Търново. От една страна е уникалният ландшафт на старият град. Но само на старият. На запад от пазара няма нищо уникално в релефа. Идеята стилът на строителството в целият град да е като в старият не е най-добрата. Строителството в старият град трябва да се пази и консервира. То е от отминали времена и е било модерно за своята епоха.
  Новият град трябва да се развива по модерните тенденции за сегашните времена. И е крайно време общината да намери големи общински терени извън чертите на сегашният град, които да включи в устройствения план и да ги отреди за модерно жилищно строителство на нови и големи квартали с всичко необходимо, които да се оформят като самостоятелни сателитни райони. И един провокативен въпрос – а защо в Търново да няма небостъргачи в тези нови квартали?

  Отговор
 • 31.01.2017 в 16:46
  Permalink

  Колкото и високи сгради да построят, Търново няма да стане Лас Вегас или Монте Карло. Нужно е повече уважение към миналото ни и съобразяване с уникалният релеф и раположение. Туристите идват и ще идват заради историята ни а не заради високи сгради. Места за хотели колкото искаш. Не е нужно да приемаме всяко грандоманско предложение.

  Отговор
 • 31.01.2017 в 21:34
  Permalink

  Питам кой ще живее там, масово новото строителство е незаселено, поскоро трябват паркинги , че градът е заприличал на автоморга.

  Отговор
  • 01.02.2017 в 11:41
   Permalink

   Ще продължават да строят, защото има все повече купувачи и всичко качествено построено, се продава бързо.

   Отговор
 • 31.01.2017 в 22:06
  Permalink

  Ако се разреши едно такова нещо, надявам се, че не, но поне гаражите трябва да са подземни. Да има ред и паркови места.

  Отговор
 • 01.02.2017 в 9:27
  Permalink

  Да се строят, лошо няма, но в нови модерни квартали, жилищни 15-20 етажни и административни, бизнесцентрове, хотели, защо не и 30- тина етажни, ноо не и в сегашните рамки на града и без това трябва да се разстели към бъдещите магистрали .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!