Скумрии и вулкан дават насоки за спряване с климатичните промени

Можем ли да научим „нещичко“ за съвременните климатични промени от мощно вулканично изригване в Индонезия – бедствие, случило се преди повече от 200 години, и повишеното потребление на скумрия? Отговорът е „да“, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. „Science Advances“.
До този извод са стигнали специалисти от Масачузетския университет и учени от редица други институции, изследвайки бедствения ефект, който изригването на индонезийския вулкан Тамбора през 1815 г. – едно от най-мощните в историята, е оказало върху отстоящата „на половин свят“ Нова Англия.
По-хладният климат в резултат на бедствието води до измиране на добитъка и промяна хранителните модели в Нова Англия, както и на много други места по света. Годината след изригването често е наричана „Годината без лято“. В резултат на последвалото климатично охлаждане хората в Нова Англия стават зависими от скумрията, която се оказва по-малко засегната от останалите животински видове. Според изследователите това „късче“ от историята дава насоки за хранителната сигурност в съвременната епоха на климатични промени.
„Начинът, по който реагираме на подобни събития, е важен за справянето ни с тях в дългосрочен аспект. От миналото можем да научим как да действаме, когато ни сполети нещо неочаквано“, казва ръководителката на изследователския екип Карън Алегзандър.
Авторите на настоящото изследване са установили, че бедствието е оказало пагубен ефект върху речната херинга, на която са разчитали жителите на Нова Англия през 19-и век. За сметка на това сред скумрията е отчетен повишен процент на оцеляване и този вид риба се превръща в основен източник на протеини и препитание за местните хора.
Изследователите отбелязват, че с подобен сценарий могат да се сблъскат съвременните развиващи се страни, имайки предвид, влиянието на климатичните промени върху хранителната сигурност. Черпейки минал опит, жителите им могат да се подготвят и съответно да се справят по-добре с дългосрочните последици от евентуални бъдещи бедствия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *