48 четения

Третокласници от ОУ „Св. П. Евтимий” изучават здравословното хранене

ТРЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ” РАБОТЯТ ПО ПРОЕКТ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ, НАРЕЧЕН „НАЗАД КЪМ ПРИРОДАТА”. Малчуганите и тяхната класна ръководителка Силвия Пенева са спечелили проекта в конкурс на Министерството на здравеопазването „Посланици на здравето”.

С малко проучване са стартирали работата си децата, които са направили няколко табла, за да популяризират идеите си. С таблата те са изследвали какво обичат да хапват техните съученици, когато мама я няма. Около 300 момчета и момичета от 11 паралелки в начален етап на обучението са били включени в експеримента, който в крайна сметка показал, че голяма част от децата предпочитат да се хранят с кроасани, пица и чипс, пият кока-кола и често хапват сладкиши. Целта на проекта е, още докато са малки, учениците да започнат да четат етикетите на храните, които си купуват, да разберат какво значи да се хранят здравословно и правилно. Те играят ролеви игри, симулират пазаруване в магазина, изработват рекламни материали. Ще има и конкурс за приготвяне на здравословни храни и сладкиши. Голяма част от дейностите по проекта ще бъдат осъществени с участието и на родителите. Освен това всеки ден в училище учениците вече започват с няколкоминутна гимнастика за раздвижване и за повишаване на двигателната им активност.

Проектът ще завърши с празник на здравето и с още една анкета, която да отчете дали в процеса на работа се е променил вкусът на децата.

Един коментар за “Третокласници от ОУ „Св. П. Евтимий” изучават здравословното хранене

  • 31.01.2017 в 15:06
    Permalink

    Добра новина. Нека тази практика стане задължителна за училищата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!