11 четения

Три имена за кандидат-депутати събират най-много номинации на общинските конференции на БСП

Решаваща дума за червените народни избраници от областта ще има вотът на отделните общински организации

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ НА БСП ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ, ЧЛЕНЪТ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА И ДОСЕГАШНИЯТ ДЕПУТАТ МАРИАНА БОЯДЖИЕВА са номинирани за кандидатдепутатската листа на БСП на общинската конференция в Свищов, която с е проведе късно в неделя. Има и четвърта номинация и тя е за председателя на БСП в крайдунавския град Любомир Любенов.

На форума са присъствали 75 делегати от имащите право на глас 100. Те са гласували своите предложения за 16-членната червена листа явно и без да подреждат своите номинации по вишегласие. Активистите на партията са направили и предложения за промени в устава, които ще бъдат утвърдени на конгреса на социалистите този уикенд. На конференцията е направен още отчет на председателя, на досегашния депутат от БСП, както и на групата съветници в местния парламент.

Почти идентични са и предложенията на последните общински конференции на БСП в Полски Тръмбеш, Павликени и Лясковец.

В Полски Тръмбеш активът застава зад Ламбев и Лечева, в Павликени освен зад тях застават и зад местния си председател Христо Кавалски, а в Лясковец организацията подкрепя Ламбев, Бояджиева и Андрей Картунов, който е председател на младежкото обединение в общината. Предстоят само още три конференции – в Горна Оряховица, Стражица и Елена. Те обаче едва ли ще изместят челната тройка, която се очертава да бъде от председателя на областната организация, досегашния народен представител, който има зад гърба си два, макар и непълни мандата, и члена на Изпълнителното бюро. Най-голямата вътрешнопартийна интрига се очертава във водаческото място, което ще бъде определено от националното ръководство. Залозите, а и настроенията в червените редици са то да бъде поверено на именитата шампионка по спортна стрелба Весела Лечева. Шансове има също областният председател Ламбев, а тези на Мариана Бояджиева се очертават като минимални. Всяка позиция след първото място обаче е само „фигуративна“, тъй като по силата на преференциите дори последният може да се класира и да стане депутат. Тъй като БСП има амбиция и възможности да излъчи трима народни представители от областта, вътрешната конкуренция ще е доста оспорвана. На практика, ако Лечева е водач, няма кой да я измести, защото тя се радва на силен личен вот, но и защото изборните правила „пазят“ първия и за да бъде той елиминиран, се искат максимален брой преференции. След второто място обаче, ако кандидатът набере необходимия праг, то всеки глас горница може да „превърти“ по няколко пъти листата.

ТЪЙ КАТО ТЯ ОБАЧЕ Е ОБЛАСТНА, А НЕ ОБЩИНСКА, ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ ИМА КАК ТОЧНО ЩЕ ГЛАСУВАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СЪОТВЕТНИТЕ МЕСТНИ СТРУКТУРИ. Дали всяка ще подкрепи своята номинация, или пък по-малките общини ще сключат своеобразна бартерна сделка за взаимна подкрепа на набор от кандидати.

Впрочем, както се очакваше, конференцията на БСП във Велико Търново бе доста интересна, но пък лишена от изненади. Най-голямата интрига обаче ще стане ясна утре и тя е в номинираните за депутати от основните партийни организации в Горна Оряховица. Според източници на „Борба“ този път социалистите от железничарския град твърдо ще се борят за свой депутат, така както на миналите избори преференциите пратиха в големия парламент депутат от ГЕРБ в лицето на Клавдия Ганчева.

Затова горнооряховските социалисти са номинирали освен своя млад и амбициозен председател в лицето на Огнян Стоянов и още няколко авторитетни имена на типични партийци. Козът им обаче е предложеният от гражданска квота местен бизнесмен, който се харесва и на… новата десница.

Окончателната развръзка с 16-те номинирани и тяхната подредба ще стане съвсем скоро. Дори БСП може би първа ще посочи поименно областната си листа. За края на тази седмица е насрочено поредното издание на 49-ия конгрес на партията. След него е заседанието на Областния партиен съвет, където ще паднат всички неизвестни.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *