3 четения

200-годишна дървена врата в кв. „Асенов“ пази сведения за катаклизмите, връхлитали В. Търново

Снеготопенето много пъти е наводнявало града, затова общината отсега взема мерки

200-ГОДИШНА ДЪРВЕНА ВРАТА В СТАРИННИЯ КВАРТАЛ „АСЕНОВ“ ПАЗИ СВЕДЕНИЯ ЗА ВСИЧКИ ПРИРОДНИ КАТАКЛИЗМИ, КОИТО СА ВРЪХЛИТАЛИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Малко познатата атракция доскоро се намираше точно срещу Владишкия мост и поколения наред върху нея са отбелязвали най-вече нивото на реката. Районът е опустошаван системно от големи наводнения, но най-голямото е било през 1924-а, а с пирон върху дървената порта е било обозначено нивото на реката – 9,70 метра, чиито води почти са потопили тогава входа, който вратата препречва. Темата е особено актуална и тази година заради обилните снеговалежи и очакваното мощно топене.

За реликвата разказва археологът доц. д-р Мирко Робов.

„Вратата беше разположена точно до Владишкия мост и върху нея собствениците на старата къща са отбелязвали нивата на реката.

Започнали са през 1822-ра. Първото голямо наводнение е било тогава. Има едно и през 1829 година, при снеготопенето. Отбелязал го е Михаил Нико – тогавашен собственик. През 1837 година с острие върху дървото са написали – „чума”, през 1844 – „холера”, през 1873 г .- „землетресение”.

За да няма наводнения, и тази година от община велико търново вече взимат мерки. Под непрекъснато наблюдение е нивото на реката от Габрово насам, както и водите на намиращия се над Града на хумора язовир „Христо Смирненски“, който причинява огромните приливни вълни през последните години. Съставена е и комисия, която е прегледала всички диги по поречието в болярския град. Набелязани са 7 потенциално опасни места.

Всички потенциално критични участъци на река Янтра са под постоянно 24-часово наблюдение. Оглежда се състоянието на дигите в районите на „Крайбрежна”, „Константин Костенечки” и „Григорий Цамблак”. Живеещите в тези участъци ще бъдат информирани със специални писма кои са потенциалните опасности, както и за начина, по който трябва да реагират при кризисна ситуация. Ще бъдат информирани за номерата на телефони за подаване информация, координация и при необходимост предприемане на спешни мерки.

Кметовете и кметските наместници на всички населени места на територията на общината до утре ще предоставят точна и подробна информация за състоянието на реките и водоемите, кои са местата по поречията на реките, които спешно трябва да бъдат почистени. Ще бъдат набелязани необходимите мерки за предотвратяване евентуално разливане на реки.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!