9 четения

31 януари: До края на седмицата бавно затопляне, слънчево на по-високите места

През нощта облачността ще се разкъса. Минималните температури ще бъдат между минус 9 и минус 6. За В. Търново се очаква минимална температура минус 8 гр. Рано сутринта ще има значителна облачност, която преди обяд ще намалее до ясно. След обяд ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от източната четвърт, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 0 и 3. За В. Търново се очаква максимална температура 2 гр. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. Над западните и централните части на Стара планина преди обяд облачността ще намалява, но ще бъде предимно значителна. След обяд ще има незначителна облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 2, а на 2000 м около минус 6 – минус 5. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 24.8 гр. през 2002 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 19.2 през 2012 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 33 минути и ще залезе в 17 часа и 30 минути. Фаза на Луната: три денонощия след новолуние.

Почти през целия период до началото на следващата седмица около р. Дунав и част от равнинните райони около р. Дунав (с по-малка надморска височина от средната за Централна и Северозападна Северна България) ще има значителна облачност и намалена видимост. Ще бъде почти тихо. В петък се очаква временно намаление на облачността и подобрение на видимостта. Над полупланинските и планински райони и в равнинните райони с по-голяма от средната за Централна и Северозападна Северна България надморска височина от вторник до четвъртък ще преобладава ясно време. От петък до понеделник ще има променлива облачност с временни увеличения на моменти до значителна. В неделя и понеделник на отделни места е възможно да превали слаб дъжд и мокър сняг. Ще духа слаб вятър, предимно от източната четвърт, на моменти ще бъде почти тихо. През периода се очаква постепенно затопляне. В началото на периода в местата с намалена видимост минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 5, а максималните ще бъдат около минус 4 – минус 1. В местата с незначителна до променлива облачност минималните температури ще бъдат между минус 11 и минус 8, а максималните ще бъдат около минус 2 – 1. Към края на периода в местата, в които ще бъде облачно и с намалена видимост минималните темпераратури ще бъдат между минус 3 и 2, а максималните ще бъдат около 2 – 5 гр. В местата с променлива облачност минималните температури ще бъдат между минус 5 и 0, а максималните ще бъдат около 6 – 9.

Над западните и централните части на Стара планина от вторник до четвъртък ще има незначителна облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. От петък до понеделник се очаква променлива до значителна облачност. Ще духа умерен до силен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м във вторник ще бъдат около минус 2. От сряда до понеделник ще бъдат около 2 – 5. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 3 – 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!