82 четения

БСП в Горна Оряховица започва твърд курс да има свой човек в парламента, което не се е случвало от 1995 г.

Горнооряховските социалисти номинираха за депутат непартийния 26-годишен бизнесмен Явор Божанков

ГОРНООРЯХОВСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ ВЗЕМАТ ТВЪРД КУРС, ЗА ДА ИМАТ СВОЙ ПРЕДСТАВИТЕЛ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ, стана ясно от проведената късно в понеделник общинска партийна конференция.

Изненадващо за мнозина официалният кандидат на структурата за областната червена листа е младият и амбициозен бизнесмен Явор Божанков. Той е на 26 години и от известно време насам е председател на Асоциацията на фирмите от рециклиращата индустрия. Преди да я оглави, младият мъж е сред основателите й, а тази структура от няколко години води неравна битка с монополното законодателство в този бранш. Освен това Божанков е от много популярна фамилия в общината и е ангажиран в семейната фирма „Крис R“, а по образование е юрист, като преди това е бил възпитаник на Американския колеж в старата столица. Не е партиен член, а по-скоро гражданска кандидатура на горнооряховските социалисти, които очевидно повтарят модела, по който бе наложен, а впоследствие и избран новият български президент.

Любопитен момент е, че младият мъж е ухажван и от активистите на ГЕРБ, а в края на миналата година той стана съучредител на Областния клуб на републиканците, който бе създаден в Горна Оряховица. Клубът пък събира предимно десни хора и бизнесмени, но работи с активни граждани от целия политически спектър. Очевидно младият мъж дълго време е търсил поле за политическа изява, а горнооряховските социалисти правят още една прелюбопитна аналогия. Мнозина откриват прилика между Явор Божанков и някогашния червен депутат от старата столица и председател на парламента академик Благовест Сендов, който също бе желан от не една и две политически формации навремето.

„Веднъж Сендов бе дошъл на посещение в Горна Оряховица и аз го попитах защо е избрал БСП. А той откровено ми отговори, че вместо да се вози на пътнически влак, предпочита експрес“, коментира за „Борба“ неофициално един от доайените на БСП в железничарския град.

ВПРОЧЕМ НОМИНАЦИЯТА НА БОЖАНКОВ НЕ Е МИНАЛА ГЛАДКО И БЕЗ ОБИЧАЙНАТА ДОЗА ДРАМАТИЗЪМ, КАТО ПРЕДИ ТОВА Е БИЛА ПОСЛЕДВАНА ОТ ДОСТА САМООТВОДИ. Все пак, за да не чупят партийния хатър, социалистите във втория по тежест в областта град са номинирали още „обичайните заподозрени“ в тази капания в лицето на Весела Лечева, Валентин Ламбев и Мариана Бояджиева. Компромисното решение тук е, че тези имена не са били подложени на гласуване, а ще бъдат директно подадени в Областния съвет на БСП, който има тежката дума за 16-членната листа.

Самият Явор Божанков е бил номиниран преди конференцията в 10 от 29-те проведени събрания в основните партийни организации. Наред с него редовите социалисти са предложили още за листата от Горна Оряховица да влязат юристът Нели Паличева, председателят на БСП в града Огнян Стоянов, предшественикът му и бивш областен управител Георги Рачев, Ангел Йорданов, който преди време водеше местната структура, както и Жана Димитрова. Тя и Нели Паличева са депозирали своите отводи още преди самата конференция, а по време на форума това са сторили и всички останали с номинации, разказаха присъстващи. По време на отвода си обаче Георги Рачев е направил предложение горнооряховската структура да участва в областната листа в повече от едно предложение, за да има шанс да изпрати в следващия парламент свой народен представител. Нещо, което не се е случвало на БСП Горна Оряховица от 1995 г., Рачев е настоял местният председател Огнян Стоянов да не си прави отвод, но младият лидер е бил категоричен, че е взел решение да се съсредоточи в местната власт още преди година. Той е бил уговарян и от други знакови лица в партията с много опит и влияние като Антон Паричев и Георги Николов. Въпреки това Стоянов е настоял Явор Божанков да е единственото предложение на втората по големина структура, за да може чрез преференциалния вот младият предприемач да стане народен представител. Пред 70 делегати той категорично е заявил, че в новите условия се играе с преференции, че структурата трябва да концентрира сили само в един човек, за да не се пилеят гласове.

„Невинаги лидерът на партията е най-добрият кандидат. Досега сме отстоявали тази позиция – залагали сме на кмета или на общинския председател, но все не сме постигали успех. Президентските избори са доказателство, че с добър кандидат, макар и не толкова популярен, както и с добра кампания, изборите могат да се спечелят“, е заявил твърдо пред другарите си общинският председател. Нещо повече, самият той е представил номинирания Божанков пред аудиторията, като наблегнал на положителните му качества и предимства. Огнян Стоянов е наблегнал на различната и необичайна кандидатура, изтъкнал е перфектното образование и обществена дейност на 26-годишния предприемач, който обаче трудно се възприема еднозначно от по-консервативните горнооряховски социалисти.

След това думата е взел самият номиниран, който е останал и самотен играч на конференцията. Пред делегатите Божанков разказал, че още като студент във ВТУ за първи път организирал успешна кампания. Той посочил още, че е един от създателите на сдружението „С вяра в доброто“ и заявил, че е работата му с различни политици по няколко казуса го убедила самият той да се пробва като политик. Уверил делегатите, че е мотивиран да оправдае високата отговорност. Освен това бизнесменът показал съпричастност към вече готовата предизборна програма на БСП, тъй като бил подложен на своеобразно препитване от присъстващите делегати. В крайна сметка Божанков ги убедил, изтъквайки, че иска да се сложи край на управлението на хора, които твърдят, че съгражданите му са… лош генетичен материал.

Елена ЧАМУРКОВА

Един коментар за “БСП в Горна Оряховица започва твърд курс да има свой човек в парламента, което не се е случвало от 1995 г.

  • 02.02.2017 в 9:44
    Permalink

    Келемето си дойде в гнездото

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!