78 четения

Кариери. Търновка представлява страната ни в комитета на НАТО

Подполковник Невена Атанасова-Кръстева подготвя националния доклад за България и Българската армия по темата

ПОДП. ДОЦ. Д-Р НЕВЕНА АТАНАСОВА-КРЪСТЕВА Е НАЦИОНАЛНИЯТ ДЕЛЕГАТ НА БЪЛГАРИЯ В КОМИТЕТА ПО РАВНОПОСТАВЕНОСТТА КЪМ НАТО. Тя работи към комитета от миналата година и неин ангажимент е да подготви националния доклад за Българската армия, който представя тенденциите в страната ни по джендър темата. Подп. Атанасова е преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“ във факултет „Общовойскови“ на Националния военен университет „Васил Левски“ и е член на Управителния съвет на Сдружението на жените военнослужещи.

„Подготовката за доклада е трудоемка дейност. Документът е изключително подробен и обхваща абсолютно всичко, което касае политиките и практиките на една държава за равнопоставеността на половете, уроците от миналото, тенденциите. Понятието „джендър“ вече е задължителна част от подготовката на всички документи за мисии, както и за учебните планове“, казва подп. Атанасова. И уточнява, че докладът съставлява 10 секции, за които тя трябва да събере подробна информация за числеността и процентното съотношение на жените и мъжете в Българската армия, на какви длъжности, в какви видове и родове войски служат, колко жени и мъже са в резерва. Данните се събират от всички структури, които са на подчинение на Министерството на отбраната. Изготвянето на доклада за нашата страна е огромна отговорност и поради това, че в момента Комитетът по равнопоставеността в НАТО се председателства от България в лицето на подполковник Невяна Митева, която служи в дирекция „Социална политика“ в МО.

„В НАТО функционира постоянен офис на комитета, където постъпват данните. Информацията, която комитетът събира, е абсолютно идентична за всички страни и се представя официално на годишната конференция на комитета в НАТО. Тогава всички делегати се събираме и работим в продължение на седмица. Обсъждаме всички добри политики и практики, дискутираме проблемите, за да можем да излезем с конкретни предложения към Военния комитет на НАТО, които стават част от политиката на организацията и съответно са задължителни за всички държави, членки на НАТО“, допълва Невена Атанасова, която т.г. за втори път представлява страната ни в комитета и подготвя информацията за доклада на България за 2016 г.

Признава, че е горда, защото България е от държавите, в които има абсолютно равен шанс за всички жени да кандидатстват във военни училища. Няма вече квоти или специфични изисквания към момичетата, които искат да учат във военен вуз, няма затворени специалности за жени, което беше факт допреди няколко години. Тогава момичета не можеха да стават разузнавачи или да кандидатстват в инженерни или мотострелкови войски, нито пък имаха шанс да бъдат летци. „Освен това вече са отворени всички длъжности за служба в Българската армия. Т.нар. бойни позиции например, които са забранени за жени в други армии, у нас са възможни, стига, разбира се, да имаш качества за това. И доказателство е първата жена, която стана командир на взвод в Афганистан – лейт. Славена Желязкова. Тя е възпитаник на Националния военен университет “Васил Левски“, допълва подп. Атанасова.

В момента основният въпрос, над който експертите работят, е социалната политика на армията и прилагането на успешни социални и кадрови практики, свързани с възможностите за кариерно развитие на мъжете и жените, грижи за семействата с двама военнослужещи, обучение и назначаване на съветници по равнопоставеност на половете във военните формирования и др.

РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ПОЛОВЕТЕ Е ВКЛЮЧЕНА ТЕМА В ОБУЧЕНИЕТО НА КУРСАНТИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ 2015 г. В момента момчетата и момичетата слушат лекции, участват в семинари или уъркшопове, част от курса им по лидерска подготовка. В учебните планове на курсантите е предвидено джендър тематиката да бъде самостоятелен модул, споделя Невена Атанасова.

Най-любопитните и активните курсанти работят и по различни проекти, организирани от Сдружението на жените военнослужещи, което отбеляза своя 10-а годишнина през декември 2016 г. „По проект „Клуб по дебати“ в Националния военен университет в края на м.г. се включиха 30 курсанти – момчета и момичета, които присъстваха на лекции и практически занимания. Във военния университет дойдоха гост-лектори с много опит и практика в публични изяви, водене на дебати и преговори. Проектът завърши с открит дебат, воден от Владислав Прелезов, директор на Информационния център на МО. Курсантите дебатираха по темата за бъдещето и образованието на младите хора в България или в чужбина. Символично бяха разделени на два отбора – единият за образованието в България, другият – против бъдещето на младите хора тук. Момчетата и момичетата бяха много ентусиазиран и емоционални – бяха подготвени с данни и факти, защитаваха личното си мнение, споделиха много лични истории, преживявания на техни близки и приятели. Проектът беше подкрепен финансово от Министерството на отбраната и се надяваме да продължи и тази година, тъй като сме убедени в полезността на всички инициативи на сдружението“, обяснява подп. Атанасова, която е ръководителя на проекта и представител на сдружението в НВУ.

С. БОЯНОВА

3 коментара за “Кариери. Търновка представлява страната ни в комитета на НАТО

 • 01.02.2017 в 13:38
  Permalink

  Жена, достойна за уважение и респект!!! Доказала се във всяко нещо, с което се е захванала и успяла в един мъжки свят! Не на последно място-прекрасен преподавател, отнасящ се към студентите приятелски и с разбиране!!!

  Отговор
 • 02.02.2017 в 12:36
  Permalink

  С цялото ми уважение към дамата – подполковник, но ще се радвам да видя CV-то й, и защитавайки „gender“ темата , дори участвайки в изготвянето на доклад към НАТО, на колко военни мисии в Афганистан, Мали или опасни точки е била като военен /не наблюдател и преподавател/!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!