125 четения

Проверка по молба на читател. Пациент иска да съди джипито си, от РЗОК са на друго мнение

72-ГОДИШНИЯТ НИКОЛА ТЕРЗИЕВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИСКА ДА СЪДИ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР. Причината за недоволството му е, че се наложило да заплати назначените му изследвания в една от лабораториите в града, въпреки че е здравноосигурен. Мъжът ни потърси, за да разкаже за перипетиите, с които се сблъскал и обвинява за това джипито си. Той е пациент на д-р Димитрина Михайлова от юни 2014 г., но след случилото се иска да си избере друг общопрактикуващ лекар.

Никола Терзиев е с втора група инвалидност, страда от диабет тип 2, полиневропатия, има увреждане на очите и освен това е прекарал инсулт. Казва, че има 11 заболявания, за които пие куп лекарства. На 22 декември миналата година възрастният мъж посещава личната си лекарка, която му издава направления за ендокринолог, ортопед и за кръвни изследвания.

„Д-р Михайлова ми изписа лекарства, това не го отричам. Даде ми направления за ортопед и ендокринолог и да си изследвам кръвната захар. Първите прегледи при специалистите ги направих още на следващия ден, но кръвните реших да ги направя след Нова година. Потърсих си здравната книжка, в която бях сложил направленията, но не я открих. Обърнах къщата, но не ги намерих. Отидох при д-р Михайлова и поисках да ми издаде дубликат на издаденото вече направление, но тя отказа да ми даде такова”, разказва Никола Терзиев. Затова се наложило да плати от джоба си назначените му изследвания. Споделя, че е бил афектиран от случилото се и дори вдигнал високо кръвно. Възмущава се от факта, че въпреки че цял живот е работил и е здравноосигурен, се налага да си плати. Затова още на 13 януари пуска жалба до Районната здравноосигурителна каса във Велико Търново, която назначава проверка по случая.

„От цялата ситуация се чувствам обиден. Вече нямам доверие на д-р Михайлова. И няма да оставя нещата така, вече съм се свързал с адвокат и ще си потърся правата в съда”, заканва се 72-годишният търновец.

От проверката на РЗОК обаче става ясно, че ако личният лекар издаде дубликат на вече дадено направление, и оригиналът и дубликатът бъдат използвани, то той ще бъде санкциониран.

„Личните лекари нямаме право да издаваме дубликат на вече издаден документ, тъй като подлежим на глоба от страна на Здравната каса, защото няма механизъм, по който да се провери дали вече издаденото направление не е използвано. Съгласна съм, че има неточности в някои наредби, но ние работим по сега действащите правила и не можем да ги нарушаваме”, обясни д-р Михайлова.

Д-р Христо Димитров от Сдружението на общопрактикуващите лекари в старата столица заяви, че вариантът за пациента е да изчака да изтече срокът на вече издаденото направление и след това да отиде за ново. Другият вариант е да му бъде издаден нов амбулаторен лист с назначени направления за същите изследвания, като пациентът трябва да удостовери с подписа си, че няма да изпълни предишните направления, ако случайно ги открие. Остава въпросът защо не може да се проследи дали оригиналното направление е използвано или не, след като всеки преглед или изследване се регистрира.

Никола Терзиев обаче е категоричен, че иска да се отпише като пациент от личния си лекар. „От Здравната каса ми казаха, че мога да я сменя само през юни и декември. А в следващите пет месеца кой ще ми изписва лекарства, след като не желая да съм неин пациент? Смятам, че трябва да има законова възможност в подобни случаи да се правят изключения”, настоява Никола Терзиев.

В. ВАЛЕНТИНОВА

6 коментара за “Проверка по молба на читател. Пациент иска да съди джипито си, от РЗОК са на друго мнение

 • 01.02.2017 в 13:28
  Permalink

  Господина все пак е имал късмет, че са му издали направления на 22 декември. Моята лична лекарка д-р Тодорова, пък отказа да ми издаде направление на 10 декември за да изпълня задължението си-профилактичен преглед -защото се били свършили. Когато подадох жалба в Здравната каса оттам отговориха че не съм въобще посещавал личната лекарка.Докторката излъгала че не съм ходил. Не съм бил регистриран че съм ходил. Това е нагла лъжа защото само за посещение и запитване, регистрация не се прави. Да, ако ме прегледала или извършила някаква манипулация се изготвя амбулаторен лист. А за отговор“НЯМА“ такъв лист не се издава. Докторката просто си пазеше направления за приятели.

  Отговор
  • 01.02.2017 в 15:44
   Permalink

   Aми пазете си документите.Джипитата нямат право да издават дубликати на издадени и загубени направления.Защото подлежат на глоба.Нали искате безплатно-ей това ви е безплатното!

   Отговор
 • 01.02.2017 в 14:10
  Permalink

  Аз също съм била пациентка на въпросната докторка.През юни 2016 я смених заради това,че преди две год.бях отслабнала много и отидох при нея а тя ми предложи да ми вземе кръв за изследване в кабинета и и си платих сумата от 20 лв.тъй като касата не поемала изследването за шитовидната жлеза.След два дни отидох за резултата а тя ми каза че резултатите са добри и никакъв документ не ми даде.Оказа се обаче че имам повишени нива на щитовидната жлеза и юни месец получих усложнения от което се разбра че са от нея.в момента съм още зле защото не могат да ми нормализират хормоните а усложнението ме удари в очите ,зрението ми намалян виждам размазано и имам оток по клепачите и ми е недискомфортно.Не съм си търсила правата но не знам дали ще има ефект и наказание за д-р Михайлова.Лошото е че моето здраве замина заради нея.

  Отговор
 • 02.02.2017 в 8:48
  Permalink

  Това не са лекари, а са екскурзоводи които те превеждат по „здравна пътека“.

  Отговор
  • 02.02.2017 в 12:00
   Permalink

   Ами не ходете при екскурзовододите,бе никой не ви кара насила.

   Отговор
 • 22.01.2018 в 18:04
  Permalink

  Ако някой си загуби току-що получената заплата, длъжен ли е работодателят да му даде сумата още веднъж? Направлението е чек за пари – и служи да се платят изследванията, без да вади пациентът пари от джоба си. Ако си загубил чека, ще си плащаш. Това се отнася за всички и навсякъде. Направлението е финансов документ и срещу него някой плаща нещо на някого. Пазете си документите така, както си пазите парите.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!