31 четения

Сиромаси се спасяват с продажба на покъщнина за скрап

От москвичи до тенджери и бойлери дават на вторични суровини

КАМАРИ С ЛАДИ И МОСКВИЧИ СЕ ТРУПАТ ПО ПУНКТОВЕТЕ ЗА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ В РЕГИОНА. Соцвозилата масово се предлагат за скрап в битката с кризата. За да оцеляват, мнозина се втурват да предават каквото има метално в къщите им, разказват прекупвачи. Въпреки че цените на желязото са паднали доста, това е един от реалните източници за доходи, най-вече по селата.

В Горна Оряховица и околността масово се извозват автомобилни купета до пунктовете. От едно возило могат да се приберат по 250 – 300 лв. в зависимост от марката, обяснява служителят на един от пунктовете Христо Христов. Видът на колата определя и тежината, но руските машини, понеже са масивни, са най-предпочитани за търговия. Според него возилата били извозвани с каруци или изтиквани до кантара. „Разбирам ги хората. Данъкът и поддръжката на подобна кола са много по-скъпи от пазарната й стойност. Вече трудно може да се намери някой да даде стотина лева за очукан москвич и още толкова за прехвърляне и застраховки. Така пунктовете за старо желязо са възможна алтернатива”, обяснява Христо Христов.

От миналата есен изкупчиците масово регистрират предаването на всякакъв вид покъщнина.

Закъсали безработни оставят за скрап почти всичко метално, което намерят по мазета и тавани. Носят се даже тенджери, метални шкафове, тигани, чинии и какво ли още не, за да припечелят. Хладилници и бойлери също отиват за старо желязо.

ПОВЕЧЕТО ПУНКТОВЕ ПЛАЩАТ по 12 – 14 СТОТИНКИ ЗА МЕТАЛНИТЕ ОТПАДЪЦИ, но често закъсали са склонни да получат даже наполовина от изкупната стойност. Цената на метала варира непрекъснато, но в момента почти няма търсене и затова пунктовете плащат малко. Алуминият е малко над лев, а медта в зависимост от пункта е между 5 и 7 лв.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *