5 четения

С военен ритуал и поетичен рецитал старата столица почете Стефан Стамболов

„ДА СЕ ГОВОРИ ЗА СТАМБОЛОВ ВСЯКА ГОДИНА СТАВА ВСЕ ПО-ТРУДНО, ЗАЩОТО ЕДИН ЖИВОТ, КОЙТО Е САМО НА 41 години, вече 163 години е в основата на всичко онова, което можем да наречем спор в българската история. Това име е посрещано и забранявано в нашата история и винаги с някакъв вид драматизъм, но никога единодушно, никога по един и същи начин, никога с едни и същи епитети. Което показва, че той е от онези лица, които винаги ще събуждат в нас размисъл. Но не за онова, което е минало преди 100 години, а размисъл за онова, което той е начертал и ни е показал – на нас, българите, кое можем и как го можем в някои моменти.”

Това отбеляза в тържественото си слово историкът от ВТУ проф. Милко Палангурски по повод 163-ата годишнина от рождението на големия български държавник Стефан Стамболов.

Годишнината бе отбелязана от търновската общественост пред паметника на бележития търновец вчера с военен ритуал и тържествен рецитал под надслов „Държавникът Стамболов“. Цветя поднесоха кметът на Велико Търново Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, общински съветници, представители на различни организации и институции, политически партии, общественици, ученици и граждани. В честването се включи и оркестърът на Националния военен университет „Васил Левски”.

Разказ за живота на българския държавник представиха ученици от Старопрестолната гимназия по икономика в града. Те също сведоха глави пред делото на Стамболов и поднесоха цветя пред паметника му на Самоводската чаршия, а отец Славчо отслужи празничен богослов.

Отбелязването на годишнината започна с изпълнение на военния оркестър на НВУ „Васил Левски” и завърши с химна на Република България.

По повод годишнината търновският кмет Даниел Панов коментира, че във всички училища в общината трябва да се провеждат изнесени уроци по родолюбие.

Той призова политиците да четат повече история, да се учат от бележитите българи и да следват примера им.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “С военен ритуал и поетичен рецитал старата столица почете Стефан Стамболов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!