33 четения

Учени разкриха тайните на секса, скрити в невроните на мозъка

Американски учени от университета в Северна Каролина разкриха невроните в мозъка, които предизвикват сексуалното привличане, съобщава в. „Дейли мейл“.
Те са разположени в хипоталамуса в тъй-наречената медиална преоптична област /МПО/. За целта екипът на д-р Джена Макхенри провел тестове с опитни мишки, чиито мозък е бил изследван с 2-фотонен микроскоп. Хипоталамусите на самките на гризачите са били наблюдавани, след като са им дали да подушат урина на полово активни мъжки екземпляри. Невроните в НПО веднага се задействали, което обуславяло по-нататъшното социално поведение на мишките. Въпросният център не се активирал, когато опитните животни трябвало да подушат урина на женски мишки.
Предишни изследвания установиха, че ПМО играе важна роля в репродуктивния и социалния живот на гръбначните животни, включително и на човека. Но досега не беше ясно дали този участък определя социалната мотивация чрез специални връзки със системата за възнаграждение в мозъка. По думите на д-р Джена Макхенри някои специфични неврони в мозъка са специализирани в предпочитането на социалните възнаграждения за сметка на несоциалните. Така например по време на тестовете се установило, че самките предпочитат сексуалното привличане пред храната, когато имат възможност да избират. Техните неврони в НПО областта на мозъка ставали значително по-активни, когато нивата на женски хормон в организма им били по-високи.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *