162 четения

„Арбанаси 2” ще е най-новият сателитен квартал на старата столица

Предприемачът Илия Илиев има най-много земя в местността Странжа

Новото селище „арбанаси 2”, което ще се прави северно от баровското село, набъбва с всеки изминал ден. Най-големият местен строителен предприемач Илия Илиев притежава най-много имоти в района и вече е сменил предназначението на десетки декари. Същото сториха и доста по-малки собственици, показа наша проверка. Територията на „Арбанаси 2” се простира северно от чешмата на входа на Арбанаси. Зоната от Гарга баир и съседната местност Странжа вече е изкупена от мощни инвеститори, които подготвят поетапна смяна на предназначението на земите си, за да могат да строят. Двете селища практически ще се отделят само от пътя В. Търново – Горна Оряховица.

Интересът към „Арбанаси 2” е огромен заради чудесната панорама и факта, че тук не важат строгите застроителни правила на охранителната зона към архитектурния резерват Арбанаси. Така проектите няма нужда да ходят до Института за недвижимото културно наследство, както в момента се нарича бившият НИПК.

Според нормативите на закона за устройството на територията тук могат да се правят къщи и съпътстваща инфраструктура с височина до 7 метра. Задължително условие е и минимум 60% озеленяване. „Това означава, че ако теренът е с площ от декар, то 600 кв. м от него трябва да са озеленени”, обясниха запознати. А гледката, отличната локация, както и наличието на зелени площи оформят VIP статута на района.

ОБЩО ПЕТ РАЗРАБОТКИ ЗА СМЯНА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ИМОТИ без тези на илиев са вече одобрени, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ.

Едно от последните сменени предназначения над Гарга баир в местността Странжа е на софийската компания „Джетстрой”. Дружеството планира селище с къщи върху площта, която се пада в северна посока от първата чешма до пътя. Предвидени са и много изменения на подробните устройствени планове за трафопостове и останалата инфраструктура в района.

Две разработки наскоро са вкарали за там и наследници на имот от самото Арбанаси, а заради големия интерес цената на квадратен метър земя в района вече надхвърля 5 евро.

„Борба” прогнозира масираното застрояване на тази територия още преди две години, когато компанията „Денси строй” на Марин Згурев, която изгради мола във В. Търново, изкупи на бърза ръка 162 дка. За територията, която притежава Згурев, бе възложена оценка за съвместимост, която е съобразена с характера за зоната, която е в близост до защитената от „Натура 2000“ територия „Търновски височини”. Според нея 162-ата декара засягат 0,3653% източно от защитената територия, което според експертите е „пренебрежително малко”, но въпреки това са наложени жестоки изисквания за бъдещото застрояване. Освен къщите да са високи максимум 7 метра, изграждането на едноетажните и двуетажните сгради не бива да засяга съществуващите дървета, а предвиденото озеленяване включва и залесяването на други от видовете, които се срещат тук, установи „Борба”. Разработката вече е представена в Община Велико Търново. Плътността на застрояването е фиксирана на 30 на сто. Това превръща района, планиран като втори сателитен квартал след „Велико Търново хилс”, в най-зелената местна територия за живеене.

Според архитекти именно застрояването на Гарга баир ще разтовари планираното натоварване на Арбанаси, ако бъдат удовлетворени исканията историческото село да се разрасне няколко пъти на всички страни.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

12 коментара за “„Арбанаси 2” ще е най-новият сателитен квартал на старата столица

 • 02.02.2017 в 9:52
  Permalink

  Все се чудя за кой се строи всичко това, то карталската гора за баровци, тук за баровци, за Търново хилс (той май ще си остане само един паметник на баира) , та откъде се взеха толкова баровци на фона на едни от най-ниските заплати в страната ??? Аа или може би , защото точно тия дават такива заплати, т.е. така наречените предприемачи и бизнесмени ….

  Отговор
 • 02.02.2017 в 10:17
  Permalink

  Това няма как да стане, поне не докато сме живи. За да се прокарат всичките комуналки на тоя чукар, ще трябват много денги, които после няма да се избият – точно както на ВТ Хилс. Търсенето е на конфекцийки по 50к лв купени след продажба на нивя, гастарбайтерски пари и ипотеки, не на баровски къщи по 500к лв. Дори да има някакво търсене на такива, феодалите си се оправят по единично в селата наоколо, както е било винаги 🙂

  Е, сигурно ще има някой и друг рибок да се удави в балона, но… естествен подбор ли му викаха :)))

  Отговор
 • 02.02.2017 в 12:57
  Permalink

  Ако управленските структури на европейския съюз вместо в Брюксел бяха във В. Търново, то града ни щеше да е от Козаревец до Балван и от Килифарево до Ресен, а на тези баири щяха да са сградите или на европейската комисия или на европейския парламент, а ако ще и на всички други, разхвърляни в Страсбург, Хага, Монс и др. европейски градове и градчета.. И ако продължа с тези фантазии, мога да спомена на интересуващите се следния факт; Когато се е дискутирало около дилемата къде да е новата столица на третото българско царство, един от аргументите на застъпниците за В. Търново е било обстоятелството, че в града ни има много хълмове и на всеки баир (хълм) във Търново щяло да има по едно министерство… Та така са виждали града ни преди много години самоуките градостроители и пишман нормотворци.. Явно, някой, който има интерес подобна статия да излезе в местната многотиражка ще да е потомък на някой от споменатите по-горе люде…

  Отговор
  • 07.02.2017 в 8:43
   Permalink

   Ами ако папата живееше във В.Търново – защо не развиеш тия фантазии? Ами ако Холивуд беше във В. Търново? Ами ако извънземните имаха база под Царевец? Ами ако … тъпотии в стила на твоята.

   Отговор
 • 02.02.2017 в 13:25
  Permalink

  Само не мога да разбера кой ще ги купува тези имоти и кои са тези капиталисти с по половин милион в наличност?В Търново едва ли са повече от 50 човека с такива възможности ,но всички те са си в палати от доста отдавна.
  Някой си имат мечти,но това не е достатъчно!В Арбанаси къщи за чудо и приказ по 150-200 хиляди евра си висят по сайтовете от години и нулев интерес,просто няма продажби,макар селото да е добре уредено с всички комуникации,което е много важно ако тръгнеш да живееш на подобно място.

  Отговор
 • 02.02.2017 в 13:32
  Permalink

  Не случайно преди седмица по евро нюз казаха че най-корумпираната срана е България и не са излъгали.

  Отговор
 • 02.02.2017 в 13:56
  Permalink

  Наистина щеше да е хубаво да има толкова богати търновци, че всичко построено да се запълни, ама … нещо аз ли не ги виждам само . Иначе може много красиво и терасовидно да се застрои, както си е в старата част, но не ми се вярва „предприемачите“ ни да го направят така естерически издържано .

  Отговор
 • 02.02.2017 в 20:33
  Permalink

  То ако Гарга баир ставаше за живеене ,то отдавна още някой български цар щеше да си построи дворец там!

  Отговор
 • 03.02.2017 в 9:50
  Permalink

  Това започва да заприличва на някакъв садистично замислен план на строителните уроди.
  Да застроят с уродливи блокове града, да ги разпродадат на селяните, да превърнат града в урбанизирано гето, в което е невъзможно да се живее нормално, а после да започнат да строят около града, за да има къде да се спасяват от мизерията по-платежоспособните.

  Отговор
 • 03.02.2017 в 11:10
  Permalink

  Имам чувството, че Търново се подготвя за последен дом на богати пенсионери.

  Отговор
 • 07.02.2017 в 17:52
  Permalink

  Олелеле ….спрете се! Няма ли кой да спре това – вместо гора и зелено ще гледаме сгради до 7 м.?! Не ги ли изпрахте тези мръсни пари, безумници? Не е ли време кмет Даниел Панов, родом от Арбанаси, израстнал и живеещ там да вземе нещата в свои ръце, за да докаже, че наистина е достоен човек, неопетнен от мръсен капитал?

  Отговор
 • 08.02.2017 в 0:49
  Permalink

  Как няма един човек, на когото да му пука какво става в България и по-специално в Търново! Продават си душите за пари и не мислейки за бъдещето поколение. Кой ще идва да гледа бутафорни сгради, изпрали нечий пари? Кой ще се движи между бетони и цимент вместо сред дървета и простор? Не знам как заспиват тези хора, които с мощна ръка разрушават всичко и след това викат: “ Ама, защо ги няма туристите?“ Явно им стига да разрешават да се строят чудовища, в които или набедени милионери или пенсионери англичани ще живеят. Даже при вторите има по-голяма милост към българската култура. На нас ни дайте да рушим и да създаваме грозота. Явно само за това ни бива!!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!