6 четения

Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Евгени Стоев и Клавдия Ганчева с най-много номинации досега от местните структури на ГЕРБ

БЕЗ ОСОБЕНА ИНТРИГА ПРОТИЧАТ ОБЩИНСКИТЕ СЪБРАНИЯ НА ГЕРБ В ОБЛАСТТА, НА КОИТО МЕСТНИТЕ СТРУКТУРИ правят своите номинации за кандидат-депутати, разбра „Борба“.

Въпреки че листата на досегашните управляващи за предсрочните избори на 26 март се очаква с особен интерес и отсега буди огромни спекулации както сред свои, така и сред чужди, към момента събранията минават дисциплинирано и без драматични обрати, каквито вече се случиха в някои от общинските конференции на БСП в региона.

Към момента най-много традиционно местните активисти на ГЕРБ номинират за депутати своите лидери в лицето на председателя на партията Бойко Борисов и зам.-председателя му Цветан Цветанов. И ако за бившия премиер е сто процента сигурно, че той няма как да оглави листата на Четвърти многомандатен избирателен район, то за Цветанов очакванията са отново да е начело.

Освен тези две номинации, с които местният актив демонстрира лоялност и единство, с най-много официални предложения са и другите двама досегашни депутати – Евгени Стоев от ГЕРБ , който вече има доста солиден стаж в парламента, и на Клавдия Гавчева, която също завъртя първите си две години като депутат от Горна Оряховица.

Преди дни събранието в железничарския град застана категорично зад нейната кандидатура. Нещо повече, Ганчева е единственият активист на областно ниво, събрал доверието на ГЕРБ в Горна Оряховица. Иначе традиционните номинирани в лицето на Борисов и Цветанов са получили на вота съответно по 98 и 94 гласа от присъстващите делегати. Форумът пък е преминал строго, по сценарий – общинският председател Деница Цветанова е направила отчет за дейността на местната структура, а след нея и самата Ганчева е коментирала свършеното от нея в парламента. Очевидно е, че тя е твърдо решена отново да седне на депутатската банка, тъй като освен на своите съпартийци в общината тя може да разчита и на още няколко общини при преференциалното гласуване, коментират неофициално местни активисти.

С ИНТЕРЕС СЕ ОЧАКВА ОБАЧЕ СЪБРАНИЕТО НА НАЙ-ГОЛЯМАТА – ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЩИНА, насрочено за трети февруари, където номинациите ще бъдат пъстри и доста повече от средните за подобен формат. Вярно е, че търновските ГЕРБ-ери едва ли ще произведат национална новина в стил „Теодоси Спасов и БСП“, но техните предложения ще са около т. нар. „два центъра“ в партията. Единият гравитира около областния лидер на ГЕРБ и кмет на старата столица Даниел Панов, а другият – около председателя на Общинския съвет и гражданската квота на ГЕРБ в него. За официални номинации пък от търновския актив освен за Стоев, който е и председател на партията в общината, се спрягат още няколко имена – на Деян Хаджийски, който впрочем е дежурният номиниран през последните години, на областния управител проф. Пенчев и заместничката му Любомира Попова, на съветника Атанас Парушев. Източници от партията коментират, че листата задължително трябва да има университетски преподаватели, но май това било трудна работа.

КАКВИТО И ДА СА КОМЕНТАРИТЕ ОБАЧЕ, СЕГА ДАЛЕЧ НЕ Е МОМЕНТЪТ СЪОТВЕТНИТЕ ЛОБИТА В ГЕРБ НА ОБЛАСТНО НИВО ДА РАЗЧИСТВАТ ПРЕДИЗБОРНО СМЕТКИ. Прогнозите са, че това ще се случи след изборите, и то… при неблагоприятен за доскоро управляващата партия резултат. Защото в нея също ври и кипи след загубата на президентските избори, когато в някои общини от областта ГЕРБ дори от първа изпадна до трета политическа сила.

Отсега е ясно, че това предизвика оздравителни процеси, които обаче ще завършат след предстоящата кампания. А те най-малкото ще провокират смени в общинските партийни ръководства по места там, където структурите не си свършат работата за изборите на 26 март.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!