7 четения

За първи път старата столица ще е домакин на международен китарен фестивал и на детски фестивал на църковнославянски песнопения

300 000 лв. е заделила Община В. Търново за близо 100 културни събития и фестивали през 2017 г.

300 000 ЛВ. ДАВА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА КУЛТУРА И ТАЗИ ГОДИНА. Сумата, с която администрацията финансира различни културни събития, е същата като миналата година и е крайно недостатъчна, категоричен е зам.-кметът на общината Ганчо Карабаджаков. Затова и в културния календар са допуснати събития, които имат устойчив характер, провеждат се поне три-четири години поред с успех и събират възможно най-много аудитория.

50 000 ЛВ. ЗАДЕЛЯ ОБЩИНАТА ЗА ИЗЛОЖЕНИЕТО „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ“, което тази година ще има своето 14-о издание. С 25 000 лв. ще бъде финансиран летният сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Както миналото лято, и сега на откритата сцена на историческия хълм свои представления ще изнесат различни оперни театри от цялата страна.

14 са заявените заглавия, като всеки театър участва с поне две представления. Тази година за първи път своя продукция на Царевец ще покажат и търновските артисти. Заявеното заглавие е „Цигански барон“. Търновци и гостите на града ще могат да гледат от мюзикълите „Коса“ и „Котките“ съответно на театрите в Пловдив и Варна, „Болеро“ на Равел и „Кармина Бурана“ от Карл Орф на Старозагорската опера, операта „Мария Десислава“ на Русенската опера. Първият спектакъл е на 8 юли, а последният – на 8 септември. „Туристическите оператори, които водят тук гости от различни страни и от цяла България, споделят, че вече правят резервации и голяма част от билетите са започнали да се разпродават. Това е устойчив фестивал, макар и да се провежда само за втора година, събира огромно количество гости и почитатели на оперната музика и на балетното изкуство. Престижен е, затова и има своето място в календара на града ни“, категоричен е Ганчо Карабаджаков.

Другата сериозна подкрепа е за най-важните празници на старата столица – 22 март и Деня на Независимостта, както и за новогодишната програма. 15 000 лв. има за традиционния вече Международен фестивал на военните оркестри, който се провежда през септември. Толкова са заделените пари и за Международния фолклорен фестивал, който тази година ще се проведе за 20-и път.

Близо 100 са събитията, включени в културния календар. Освен традиционните вече фестивал на камерната музика „Арбанаси самър мюзик“, „Балканфолк“, „Болярско надиграване“, което събира любителските клубове за народни танци от цялата страна, „София филм фест“, театралния фестивал за деца и юноши „Малкият принц“ в календара са включени и няколко нови събития. За първи път тази година Велико Търново ще домакинства международен китарен фестивал. Светата Великотърновска митрополия ще организира детски фестивал на църковнославянските песнопения, а читалище „Надежда“ ще проведе първото издание на студентски театрален фестивал „Маска и тога“.

„СВАТБИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЦАРЕ“ Е ТЕМАТА НА ТАЗГОДИШНИЯ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ВЪЗСТАНОВКИ. Той също ще се случи за втори път и е подкрепен от общината с 10 000 лв. За голяма част от събитията общината ще осигури логистична подкрепа, уточнява г-н Карабаджаков. И допълва, че 50 000 лв. са заделени и за програма „Изкуство и култура“, която финансира интересни и иновативни проекти.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!