Игротека за малчуганите откриха в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица

В школото правят етнографски музей и кабинет по природни науки

ИГРОТЕКА ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ БЕШЕ ОТКРИТА ВЧЕРА В СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Кабинетът, в който малчуганите ще играят и ще отдъхват между уроците и писането на домашни работи, е финансиран по програма на Министерството на образованието и науката с близо 10 000 лв.

В игротеката има библиотека с детски книжки и енциклопедии за близо 2000 лв. „Постарахме се да подберем заглавия, луксозни издания, които децата трудно биха си позволили да имат накуп в личните си библиотеки. В кабинета има и кът за игри, в който децата разполагат с настолни игри, сред които популярните „Не се сърди, човече“ и домино, „Туистър“, скрабъли, пъзели, игри с думи и за думи, за исторически събития и личности, игри, в които учениците ще стават откриватели“, разказва директорът на училището Криси Аврамова. В тази стая децата ще могат и да рисуват и да се занимават с приложна дейност.

215 са децата, които ще ползват новата зала. Те са разпределени в девет групи от 1 до 3 клас. Това са малчуганите, които са на целодневно обучение и остават през целия ден в училището си.

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ И КАБИНЕТ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ СА ДРУГИТЕ ДВЕ ПРИДОБИВКИ, КОИТО ГОРНООРЯХОВСКОТО УЧИЛИЩЕ ЩЕ ИМА МНОГО СКОРО. Арбанашки зид ще е един от експонатите в музея и той вече се изгражда в едно от фоайетата на гимназията. „Музеят ще събере предмети от градския и селския бит, ще има стан и огнище, за да знаят децата историята си. Всички експонати, които съумеем да подредим, ще са от учителите и от учениците и ще приемем като дарения“, обяснява г-жа Аврамова. Така в училището ще започнат да функционират два музея – освен етнографската сбирка, в „Георги Измирлиев“ има и сбирка, в която се съхраняват всички документи за историята на училището.

Предстои да бъде оборудван и кабинет по биология, който ще бъде продължение и допълнение на изградената миналата година лаборатория по природни науки.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.