6 четения

Нова техника чака неонатологията в областната болница

НОВИ КУВЬОЗИ ОЧАКВА ДА ПОЛУЧИ ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ В БОЛНИЦАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Апаратите ще пристигнат по проект на здравното министерство за подобряване качеството на пренаталната диагностика и неонаталните грижи. Средствата са осигурени по европейски програми. Основната цел на проекта е да допринесе за намаляване на броя на децата с вродени заболявания и намаляване на детската смъртност. Специфичните цели са свързани с подобряване на качеството на пренаталната диагностика и неонаталните грижи чрез модернизация на отделенията по неонатология във всички 28 области в страната. Търновската неонатология очаква да получи кувьози, един от които ще е транспортен, предназначен за високорискови новородени за оказване на спешна медицинска помощ. Той ще е с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия за новородените.

„Ние разполагаме с такъв кувьоз, но той е стар, използваме го предимно за транспортиране на деца от региона. С новия кувьоз при необходимост ще можем да транспортираме новородените до Трета градска болница или „Пирогов”, обясни д-р Кина Николова – началник на отделението по неонатология в МОБАЛ.

Отделението очаква също да получи и лампа за фототерапия. През септември неонатологията получи реанимационна масичка и билирубинометър, които бяха дарени от британски граждани, живеещи в търновското село Ресен.

В момента в интензивния сектор в неонатологията има 6 новородени.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!