11 четения

Парализирани пациенти комуникират с мозъчно-компютърен интерфейс

Швейцарски учени създадоха мозъчно-компютърен интерфейс, който отчита нивата на кислород в кръвта на мозъка и дава възможност за комуникация, като дешифрира мислите на напълно парализирани пациенти, предаде Ройтерс.
При експеримент със системата върху четирима болни от амиотрофична латерална склероза (ALS), които не могат да движат дори очите си, за да общуват, тя им помогна да отговорят с мисъл с „да“ или „не“ на зададени въпроси.
Хората, които са парализирани и са способни да движат единствено нагоре и надолу очите си и да премигват, имат синдром на „заключване“. Ако не могат да извършват движение и с очите си, състоянието им се нарича пълен синдром на „заключване“.
Учените казаха, че мозъчно-компютърният интерфейс, който не е агресивен метод, би могъл да промени живота на хора в подобно положение, като им позволи да споделят чувствата и мнението си с близките си.
Противно на очакванията, при експеримента пациентите са били „щастливи“, въпреки състоянието си.
„Поразителните резултати преобърнаха собствената ми теория, че изцяло парализираните хора не могат да комуникират“, каза един от ръководителите на изследването неврологът Нилс Бирбаумер от Центъра за био и невроинженерство „Вис“ в Швейцария.
Директорът на центъра Джон Донъху каза, че това е „решителна първа стъпка към предизвикателството да се възвърне движението“ на напълно парализирани пациенти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *