7 четения

Парк на приказките ще правят зам.-кмет и студенти

Територията ще бъде пълна с дървени пластики на герои, които малчуганите обичат

ПАРК НА ПРИКАЗКИТЕ ИСКА ДА НАПРАВИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАМ.-КМЕТЪТ ГАНЧО КАРАБАДЖАКОВ. Той е решил да реализира мечтата си заедно със студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът на Карабаджаков се нарича „България в приказки“.

Детската територия ще бъде пълна с пластики на приказни герои, които малчуганите обичат. Всички фигури ще са изработени от дърво, за да могат децата да играят на тях, без да се наранят. Преди да сподели идеята си с колегите си във Факултета по изобразително изкуство, зам.-кметът я споделил с деца в търновските детски градини. „Попитах малчуганите кои са им любимите приказки и герои. Единственото ми условие беше приказките да са български. Така хем ще има къде да играят, хем ще „четат“ приказките, докато се забавляват“, обяснява Ганчо Карабаджаков. Само след няколко седмици в отговор на въпроса си той получил цяла папка с рисунки, в които децата му описали нагледно кои приказки обичат. „Дядовата ръкавичка“, „Житената питка“, „Майчина сълза“ са някои от най-често повтарящите се приказки и герои в детските рисунки.

„Много се зарадвах, че децата ми отговориха по този начин. Сега ще използваме техните картини и по тях ще проектираме пластиките. И ще покажем героите през очите на читателите“, казва г-н Карабаджаков и признава, че неговата любима приказка от детството е за тримата братя и златната ябълка. В изработването на героите от нея той дори е решил сам да участва.

НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ДЕКАРА СА НУЖНИ, ЗА ДА БЪДЕ ИЗГРАДЕН ПРИКАЗНИЯТ ПАРК. Според предварителните планове на Ганчо Карабаджаков и финансирането няма да е непосилно за общината. „Ще осигурим дървения материал и символични хонорари на студентите, които се съгласят да работят с мен по тази идея. Така те ще получат нужното уважение за труда си, но в същото време ще знаят, че участват в изграждането на красиви пространства в града“, уточнява зам.-кметът. Той се надява, че много скоро общината ще успее да намери най-подходящото място за това във Велико Търново, достъпно за майки с колички и малки деца и обезопасено, за да играят малчуганите на воля.

ФАКУЛТЕТЪТ ПО ИЗБОРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА И ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ РАБОТЯТ ЗАЕДНО ПО ОЩЕ ЕДИН ПРОЕКТ ЗА ЕСТЕТИЗИРАНЕ НА ГРАДСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА. Той е насочен най-вече към завършващите студенти, които ще могат да реализират дипломните си работи.

Комисия ще одобрява проектите на младите художници, както и местата, за които те са най-подходящи. „Ние предварително ще набележим места – трафопостове, калкани на сгради, стени, които се виждат отдалече и много хора минават покрай тях. Едно такова място например е стената на ниските сгради на кооперативния пазар. Тази, до която се намира пиацата на такситата малко преди светофара. Там в момента е грозна гледка, но имаме вече постъпил проект на Цветина Цветанова. Тя ни предлага да направи човешки лица в различните фази от живота – от бебе до старец. Нарекла е проекта си „Животът – моя прочит“, много прилича на идеята за Колелото на живота, но дали ще реализираме точно него, все още е рано да кажа“, признава зам.-кметът.

До няколко дни ще бъде подписан договорът с Факултета по изобразително изкуство и проектът ще стартира официално.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!