Песните на Джъстин Бийбър имат вкус на варени яйца, а на Адел – на ластичета, пъпеш и портокалови семки

Британецът Джеймс Уонъртън, който страда от заболяване, при което сетивата се преплитат, описа какви вкусови усещания предизвикват у него големи музикални хитове от миналата година, съобщи в. “Дейли мейл”.
Песента на Джъстин Бийбър “Love Yourself” например има вкус на варен яйчен белтък, но и на бонбони виолетки. “Pillow Talk” на Зейн Малик му напомня на шунка и марципан, а “Hello” на Адел – на ластичета, пъпеш и портокалови семки. “One Dance” на Дрейк е с вкус на компот от ананас, а “Cheap Thrills” на Сиа – на кетчуп, черен шоколад и снакс.
За Джеймс Уонъртън хитът “Work” на Риана има вкус на задушен ревен, зелени плодови бонбони, шунка и сини сливи. “Closer” на “Чейнсмоукърс” предизвиква усещане за препечена филийка с масло, пушена шунка, ябълка и захаросан портокал в шоколад.
Джеймс Уонъртън страда от синестезия – неврологично заболяване, което свързва сетива, активиращи се обикновено поотделно. При него са свързани слухът и вкусът.
“Откакто се помня, неволно усещам вкусове и текстури, когато слушам музика – обясни той. – Вкусовите усещания идват както от инструментите, така и от звука на текстовете.Те са много реални, не са само асоциации. Вкусовете идват един след друг, като флуоресцентна лампа, която непрекъснато се включва и изключва”.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *