94 четения

Фермери от Лесичери монтират млекомати във В. Търново

Според тях това е единственото спасение за малките стопанства

ПЪРВИТЕ НЯКОЛКО МЛЕКОМАТА ПОСТАВИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ФЕРМЕР ОТ ЛЕСИЧЕРИ. Намеренията на фамилията Илиеви, които са и регистрирани земеделски производители, са скоро да напълнят града с машини за прясно и качествено мляко, които да конкурират кафе машините, споделя Бисер Борисов. „Тези устройства, от които всеки може да си напълни мляко без примеси и добавки, са бъдещето на малките ферми. Цената на продукта е в пъти по-малка от тази на обикновеното кафе, но просто хората трябва да имат на разположение подобни машини, за да си го осигурят. Ние монтирахме първите две – в кв. „Картала“ и „Бузлуджа“, но ще слагаме тепърва още. В цялата страна има 60 млекомата. Във всички развити държави фермерите така предлагат продукцията си, тепърва тази практика ще навлиза и при нас“, допълва Борисов. Неговата ферма е типичният семеен бизнес с животни. Обединяват се около ЗП „Георги Илиев“ в Лесичери, но всички са едно семейство. Бисер е зет, но е един от основните двигатели на иновативния подход. Започват да предлагат мляко от машини, които са на принципа на автоматите за кафе, заради прекупвачите, които опитвали да им взимат продукцията на безценица. „За нас е по-изгодно да зареждаме млекоматите, където литърът е 1,10 лв., а мандрите го плащат по 60 стотинки. Който не е гледал животни, той не знае какви усилия се изискват. Срещаме обаче доста нелоялна конкуренция, защото стопани с по няколко крави пълнят бутилките и ги разкарват из града. Някои от тях месят с вода, което е още по-лошо“, твърди Бисер.

ВЪВ ФЕРМАТА ИМ В ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО ИМА 52 ДОЙНИ КРАВИ. Обработват и над 500 дка земя, както и повече от 300 дка пасища. Тепърва обаче ще инвестират в повече млекомати, тъй като откриват, че българска фирма вече се е ориентирала в новостите на пазара и здравословното хранене и предлага устройствата за около 7 хил. лв., докато западните са двойно по-скъпи. Млякото може да остане не повече от 24 часа, след което останалото количество се прибира и се зарежда нова партида. Собствениците обаче са категорични, че все още не се е налагало да подменят мляко, тъй като то дори не стига.

Работата на машината е подобна на тази на кафе автоматите. Клиентът може да използва собствена бутилка или да си закупи пластмасова срещу символична сума. Капацитетът на апарата е 200 литра. Млекоматите поддържат определени характеристики за съхранение на продукта. Качеството се осигурява и допълнително от първичния контрол и на самата ферма.

С. МАРИНОВ

Сн. авторът

6 коментара за “Фермери от Лесичери монтират млекомати във В. Търново

 • 02.02.2017 в 15:47
  Permalink

  На пазара пред магазин Галакси

  Отговор
 • 02.02.2017 в 20:55
  Permalink

  Браво! Много добра инициатива! Успех!!!

  Отговор
 • 02.02.2017 в 20:55
  Permalink

  Страхотна иновативна идея.
  желая им късмет
  отивам към Пишмана 🙂

  Отговор
 • 03.02.2017 в 8:16
  Permalink

  А по какъв начин се обработва млякото преди да се зареди в млекомата? Купувал съм доста пъти и ми се струва че е обезмаслено по някакъв начин.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!