14 четения

Широк антикорупционен парламентарен блок ще прави партия „Да, България“

НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ НОВАТА ПАРИЯ „ДА, БЪЛГАРИЯ“ ОЧАКВА ДА ВЗЕМЕ НАД 10% ОТ ВОТА на гражданите и да направи широк антикорупционен парламентарен блок.

Това заяви вчера във Велико Търново председателят на новорегистрираната формация и бивш правосъден министър Христо Иванов. Той заедно с членовете на националния изпълнителен съвет на „Да, България“ Любомир Авджийски и Александър Кръстев бяха в старата столица, където проведоха среща с граждани, а преди това коментираха пред журналисти актуални политически теми.

Христо Иванов каза, че основната цел на новата пария е България да продължи своето развитие по европейския демократичен модел, което доскоро се считало за гарантирано, но напоследък има събития, които внушават определена нестабилност и извикват на дневен ред нуждата от по-силни вътрешни политически гаранции.

„Борбата с корупцията и съдебната реформа са само междинни цели в това отношение. Без тях обаче тази цел не може да бъде постигната. А другата основна задача е гарантиране на просперитет и икономически растеж, който да се усети от много по-широк кръг хора“, подчерта Христо Иванов. Той съобщи, че партията му все още е отворена за разговори за обединение в дясно, но това не трябва да се случва пред медиите. Иначе от самото си създаване „Да, България“ е за широк фронт срещу корупцията, но пътят за това не бивало да се профанизира, а и не тази формация е отговорна за факта, че думата „коалиция“ вече била нецензурна, каза още Христо Иванов. Той обаче похвали усилията на колегите си от „Нова република“ по извоюваната от тях вчерашна победа за машинното гласуване, като подчерта, че много важно за провеждането на изборите на 26 март е доверието в институциите. Относно решението на „Да, България“ да участва самостоятелно в изборите председателят й коментира, че така младата формация ще запази и разгърне своята политическа физиономия за каузите, които отстоява.

„Общността не е общност на лидери, не е общност на листи, а е кауза и гражданска енергия, която трябва да съществува. Затова нашият фокус е върху енергията, която виждаме у нашите поддръжници, тя е несъмнена и трябва да получи политическо представителство. Ние сме единствените, които можем да заявим, че знаем как можем да осъществим съдебна реформа, която да гарантира реална борба с корупцията по високите етажи на властта. Тази наша кауза е водеща за нас“, подчерта бившият правосъден министър, който подаде оставка тъкмо заради бламираната му съдебна реформа.

НА ВЪПРОС НА „БОРБА“ КОИ ЩЕ СА ЛИЦАТА НА „ДА, БЪЛГАРИЯ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, кой ще води листата и кои ще са кандидат-депутатите, Христо Иванов не можа да отговори конкретно. Той обаче каза, че до няколко дни ръководството ще изработи критерии за избор на кандидати за народни представители. Към момента партията няма да създава свои местни структури, а ще подходи електорално, като навсякъде ще има местни изборни щабове.

Икономическият и бизнес климат, функционалното средно и висше образование, така че младите да си намират работа и да отговорят на изискванията на работодателите, са другите приоритети на „Да, България“, коментираха членовете на националното ръководство. Те бяха категорични още, че икономическата стратегия, която готвят, ще се фокусира върху регионите, а не само върху централното бюджетиране, усвояването на евросредствата и обществените поръчки.

„За да можем да станем по-богата страна, трябва да привлечем външни инвестиции, да можем да изнасяме стоки и услуги и именно тук е приоритетът на нашата програма. Във Велико Търново ще проведем разговор и къде се намира българската култура в момента. Ще работим така, че културата да се върне отново в живота на българина. Той да продължава да обича да чете, да ходи на кино и театър“, посочиха още от ръководството на новата партия.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

4 коментара за “Широк антикорупционен парламентарен блок ще прави партия „Да, България“

 • 02.02.2017 в 19:25
  Permalink

  Имаше един министър, дето всички му викаха „господин 10 %“ Та и тези като него тръгнали…

  Отговор
 • 02.02.2017 в 22:27
  Permalink

  Лустрация докрай! Докато не бъдат изметени всички комунисти от ръководните постове които все още заемат и не се направят реформи България никога няма да се оправи.

  Отговор
 • 03.02.2017 в 13:41
  Permalink

  Партия създадена в американското посолство от предишната американска администрация?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!