Ще замесят „Житената питка“ на сцената на Театър ВЕСЕЛ

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 4 февруари от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, театърът домакин отново посреща гости. Кукленият театър от Търговище ще изненада търновскитете зрители с един по-различен и забавен поглед към приказката „Житената питка” по Ангел Каралийчев. Сценичната адаптция е на Мая и Митко Димитрови от Куклен театър „ММ“. Сценографията е на Наталия Гочева, а музиката – на Петко Манчев. Участват талантливите Русан Стаменов и Стела Стойнова. Постановката е дело на режисьора Димитър Димитров. 

В основата на спектакъла е идеята за хляба, на който хората не обръщат толкова внимание днес. Може би, защото се прави само от брашно, сол и вода – нещо толкова просто, но много важно в нашия живот. Човек не трябва да бъде прекалено самонадеян и горделив – винаги може да си намери „майстора“, който може да го излъже и да го заблуди. „Прекалената гордост и суетата никога не водят до добър край”, споделя режисьорът на пиесата Димитър Димитров. Той добавя още, че е доволен от свършената работа и се надява пиесата да има голям успех и занапред.

feb.netМинала питката през равното поле, навлязла в гората. Тъкмо влизала в гората и насреща й, насред пътя, отневиделица изскочил вълк, ей такъв, три дни нищичко не хапнал. Облещил се, тропнал с крак:
–Стой, питке житена! Както съм прегладнял, наведнъж ще те лапна, ама ме е страх да не се задавя.
–Недей, Вълчо, брат да си ми! Мене ми е баба заръчала нивката да обиколя, където съм се родила, че да стана мека и сладка. Сега не съм за ядене: много съм гореща…“

Хубаво е да обръщаме внимание и на обикновените неща и всичко, създадено за деца да се представя по най-добрия начин, подходящ за децата. Точно такъв е спектакълът на търговищките театрали.

Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *