222 четения

100 души на опашката за старческия дом „Венета Ботева“

Места за настаняване на възрастни хора в областта няма, кандидати от цялата страна чакат за прием

Всички места в домовете за стари хора във Великотърновска област са запълнени, установи проверка на „Борба“. В петте държавни институции няма нито едно свободно място, като поне още толкова, колкото са настанените в тях, чакат да бъдат приети. Шансът за това е някой от домуващите да се откаже или да почине и на негово място да настанят друг човек. Чакането отнема понякога години, а има случаи, в които възрастните хора така и не успяват да прекрачат прага на някой от старческите домове.

130 души живеят в Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново, който е и най-големият в региона. В него има и отделение за лежащо болни. Над 100 са чакащите за настаняване. Интересът към по-големите домове е по-сериозен, признават от общината. Другият дом на територията на община Велико Търново се намира в село Балван, където са настанени 20 души, а чакащите за приемане са около 5 души. Подобна е ситуацията и в дома в Златарица.

Капацитетът на старческия дом в Свищов също е запълнен на 100%. Преди няколко дни са се освободили две места, но веднага са заети и в момента се чакат новите домуващи. В свищовския дом живеят 125 души, като 54 от тях са лежащо болни и се нуждаят от специални грижи. Най-често това са хора със сърдечни заболявания, след прекаран инфаркт или инсулт, със заболявания на опорно-двигателния апарат. През последните няколко години именно интересът към местата за тежко болни се увеличава значително, разказаха от дома.

Ежедневно постъпват запитвания за приемане и в старческия дом в село Караисен, който разполага с 34 места. Той се е превърнал в истинско женско царство, където живеят 27 жени и само 7 мъже. В него има хора от цяла България – от София, Стара Загора, Пловдив, Русе. Постоянно има запитване и от други населени места, разказа Митка Александрова, която временно изпълнява длъжността управител.

Проблемът с недостига на места за хората от третата възраст се задълбочава с всяка изминала година заради застаряване на населението, признават от социалните дирекции. Увеличават се и случаите на самотни възрастни и болни хора, чиито близки и роднини са в чужбина или изобщо нямат такива, а се нуждаят от спешно настаняване, но реално няма къде. В региона има и частни старчески домове, но таксите за настаняване в тях са между 700 и 1500 лв. и са непосилни за по-голямата част от пенсионерите.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!