21 четения

Журналистката Валентина Радинска пази дневника на жена, загинала в Свищовското земетресение

БЛИЗО 40 ГОДИНИ ИЗВЕСТНАТА ПОЕТЕСА И ЖУРНАЛИСТКА ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА ПАЗИ ДНЕВНИКА НА ЕДНА МАЙКА, ЗАГИНАЛА ПО ВРЕМЕ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В СВИЩОВ. В личния си профил в социалната мрежа „Фейсбук” тя споделя за дневника, надявайки се да успее да открие близки или роднини, на които да го предаде. Жестоката трагедия, при която загиват над 120 души само в Свищов, се разиграва на 4 март 1977 г. Земетресението е с магнитуд от 7,6 по Рихтер и е най-разрушителното в България.

„Три дни по-късно, на 7-ми март, като млада журналистка тръгнах с някакъв пътнически влак за мястото на ужасната трагедия. Помня тишината в този град, гъста и плътна. Помня развалините, с всичките им ужасяващи подробности, и един детайл, който така и не можах да забравя през тези години – една щайга с компоти от праскови, летяла кой знае от кой етаж – и нито един буркан не беше счупен, всичките сияеха цели и непокътнати сред хаоса на разрушенията…
Разказвам ви тази история заради една тетрадка – тетрадка, която се показваше изпод парчета бетон, а до нея имаше едно малко магаренце-играчка, със счупено краче. А по магаренцето – нечия кръв…”, пише Валентина Радинска. Споделя, че взима тетрадката, върху която с дебели, специално украсени букви е изписано „Дневник”. Оказа се дневникът на една майка, започнат на 21 март 1968 г., когато дъщеря й – Робертина, е на 4 години. На първата страница с карфица е забодено изрязаното от някъде стихотворение на Станка Пенчева – „На дъщеря ми”, споделя още Валентина. Допълва, че на 22-ри септември 1968 г. в семейството се ражда второто им дете Явор, а името на бащата е Карло. Когато излизат списъците със загиналите, се оказа, че цялото семейство е намерило смъртта си под развалините.
След публикуването на затрогващата история в социалната мрежа много хора споделят, че са познавали семейството, чиито корени са от Белене, където са погребани. Майката – Мария Томова е била детска учителка и е работила в една от детските градини в Свищов. И макар след толкова години Валентина Радинска се надява да успее да открие някой от близките на трагично загиналото семейство.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!