17 четения

Иван Църов иска да възстанови печатницата на Любен Каравелов в Конака

Започна обновяване и модернизиране на иконната експозиция

ПЕЧАТНИЦАТА, КОЯТО Е РАБОТИЛА В СГРАДАТА НА МУЗЕЙ „ВЪЗРАЖДАНЕ И УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ“, КОГАТО ТАМ Е ФУНКЦИОНИРАЛО УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ, е решил да възстанови директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. За целта той е готов да преустрои котелното помещение, което не функционира като такова от 1990 г. „Искам там да направим печатница от XIX в., каквато реално е имало в сградата, докато в нея е работило Учредителното народно събрание“, казва директорът на музея.

Любен Каравелов е организирал печатницата в онези години и всяка вечер е печатал в нея ръкописните протоколи на събранието. В момента музеят притежава две печатарски машини заедно с всички материали, нужни за тяхната работа. Експонатите биха били интересни за съвременните туристи, категоричен е Иван Църов.

ПРОЕКТ ЗА МОДЕРНИЗИРАНЕ И ОБНОВЯВАНЕ НА ИКОННАТА ЕКСПОЗИЦИЯ В МУЗЕЙ „ВЪЗРАЖДАНЕ И УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ“ подготвят в момента Регионалният исторически музей и Община Велико Търново. Инициативата за това е на зам.-кмета Ганчо Карабаджаков, а идейният проект е възложен на пловдивския художник Васил Стоев, чието дело е и изложбата на Трапезица.

„Всички експозиции в музей „Възраждане и Учредително събрание“, включително и иконната, са създадени и открити през 1985 г. Тогава се навършваха 800 г. от обявяването на Велико Търново за столица. Проектът и изпълнението са на художника Злати Чалъков и неговия екип, както и на музейните специалисти. Оттогава не е обновявана нито една от експозициите. Те вече са морално остарели, променят се методите на аранжиране, начинът на представяне на експонатите – също. Така че е крайно наложително да направим тази голяма крачка“, категоричен е директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Той уточнява още, че по света практиката е експозициите да се променят и обновяват на всеки 10 г.

ЕКСПОЗИЦИОННАТА МЕБЕЛ, ОСВЕТЛЕНИЕТО, КОЕТО СЕГА Е НЕДОСТАТЪЧНО, ЗЛЕ РАЗПОЛОЖЕНО И ТВЪРДЕ ЕНЕРГОЕМКО, са част от промените, които ще бъдат направени в иконната зала. Начинът, по който иконите са закрепени за стените сега, е опасен за тях самите, затова те ще бъдат преаранжирани и то така, че това да не предизвиква увреждания по тях.

Комисия вече е направила първия оглед на целия музей. „Няма как да правим промени в една зала, а в другите всичко да остане постарому. Експозициите трябва да бъдат в синхрон една с друга – еднакви по цвят, осветление и мебелировка“, уточнява г-н Църов. Няма да има промени само на последния етаж, където е подредена залата на Учредителното събрание. Тя е възстановена по оригиналната и е добре запазена и организирана.

НОВАТА И МОДЕРНА ЕКСПОЗИЦИЯ ОБАЧЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕАЛИЗИРАНА, ПРЕДИ В КОНАКА ДА ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТЪТ ЗА САНИРАНЕ И ОТОПЛЕНИЕ НА СГРАДАТА. Той е готов още от 2008 г., но тогава е бил спрян заради собствеността на Конака. В проекта са били включени три сгради – на библиотеката, на Археологическия музей и на музей „Възраждане и Учредително събрание“. Първите две са били общинска собственост и санирането и отоплението там вече са факт. От миналата година е променена собствеността и на Конака, затова проектът може да тръгне и там, казва директорът на музея.

„Много наложително е това саниране и решаването на въпроса с отоплението, защото от ноември до април в сградата на Конака е студено. През януари там се влезли едва 47 посетители, от които 35 безплатно. А токът ми възлиза на повече от 800 лв.“, обяснява Иван Църов. И допълва, че на този етап единствената експозиция, която се отоплява и е уютна за туристите, е тази в Археологическия музей.

Веднага щом приключи санирането, ще бъде обновена иконната зала, а след нея и залата, в която са представени занаятите на Възрожденско Търново. Ако останат средства, ще бъде ремонтиран и вторият етаж, където са представени борбите за национално освобождение и Руско-турската война.

1300 икони притежава Регионалният исторически музей в богата си колекция. 250 от тях са експонирани заедно с част от църковната утвар. Още около 70 са дадени в други музеи, в това число в Националната художествена галерия, в Тревненския музей за резбарско изкуство, имаме икони и в Австрия.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!