Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Избраха „Аглика Трейд“ ООД за фирма на 2016 г.

Търновското дружество модернизира производството си в старата столица и отвори два нови завода в Твърдица

ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ХАВЛИЕНИ ИЗДЕЛИЯ „АГЛИКА ТРЕЙД“ ООД БЕ ИЗБРАНО ЗА ФИРМА НА 2016 г. в престижния конкурс на Първа инвестиционна банка, информира неговият управител Мая Петкова. Тя уточни, че фирмата не е клиент на банката, основно разчита на собствени капитали, кредитиране от други две банкови институции и почти никакви средства от европейските оперативни програми.

През миналата година „Аглика“ ООД, която хилядите клиенти в страната и чужбина познават от близкото минало като „Симако“ ООД, направи успешни инвестиции в производствената си база и разшири продуктовата си гама. От 30 дка заводска база дружеството изгради нови 70, като в двата си завода в Твърдица фирмата обособи завод за хавлиени изделия, завод за дигитално печатано постелно бельо и завод за микрофлийз платове. Разкрити са нови работни места, които продължават да се увеличават и ще достигнат 550 човека. Заводът за микрофлийз е с капацитет 200 тона месечно и новото там е, че вече се произвеждат платове за работните облекла на няколко министерства. Става дума за униформите на полиция, пожарна, войската. Те се правят от платове с много специфична характеристика по изключително строги критерии, обясни Мая Петкова, която е текстилен инженер и освен че менажира успешно фирмата, е абсолютно наясно с детайлите на производството. По думите й, в света има малко предприятия, които могат да поемат подобно предизвикателство и да произвеждат микрополар с параметри с най-висока сaglika (2)тепен на антипилинг. За да постигне това обаче, търновското дружество е привлякло един от най-големите световни специалисти в лицето на бившия технолог на едни от най-престижните марки „Бенетон“ и „Чемпийн“ – 57-годишният италианец Морено Болонезе.

Във втория завод се произвежда дигитално постелъчно бельо, като капацитетът е 30 000 метра дневно, а това също е достижение на много малко заводи в света.

„Инвестирахме много във фината изработка на памука. Ние не можем да измислим нов памук, той съществува от много години, но перспективата в днешно време е в последващите му обработки, така че да се засилят физико-механичните показатели, които подобряват крайния продукт“, обяснява част от философията на дружеството младата жена. Която вече не може да изброи многобройните асортименти, които надхвърлят 1000. А в портфолиото на дружеството клиентите са от целия свят, около 6000, при това сред тях има и много екзотични страни, като Кабо Верде, Панама, Тринидад и Тобаго, Ямайка, Доминикана… Освен това изделията на „Аглика“ са добре познати и утвърдени в цяла Европа, Северна Америка и Канада, Южна и Северна Африка. В някои сегменти дружеството е безспорен лидер и на българския пазар – техни клиенти са 80% от хотелския бизнес. Освен това фирмата работи със световноизвестните хотелски вериги „Радисън“, „Хилтън“, „Шератон“ и др.

Фирмата основно произвежда текстилни изделия и мебели, цялата продуктова гама от хавлии, халати, бебешки асортименти и всичко за банята плюс постелъчно бельо, чаршафи, олекотени завивки, обемно прошити възглавници, покривала за легла… Другият нов акцент в производството са облеклата от поларни изделия теп джакет и суитшърти за спорта и свободното време, както и дигиталното постелъчно бельо, което в България се прави само от великотърновското дружество и което е патентовано.

„Ние не аутсорсваме активности и производства, а всичко изработваме сами. Дори имахме куриозен случай по време на едно от световните изложения, на които се представяме през последните няколко години. Наши клиенти бяха убедени, че сме търговска фирма – купуваме и продаваме, а когато разбраха, че всичко произвеждаме сами, буквално възкликнаха – няма такава фирма по света“, разказва управителката Мая Петкова. Днес фирмата работи в посока развитие на собствен дизайн и собствени колекции. „Трудностите на много от колегите текстилци дойдоха и от факта, че не излязоха на пазара със собствена колекция и собствен бранд, която да налагат на пазара. Ние имаме 5 изключително талантливи художници, които направихме истински дизайнери. На последното изложение в Германия “Хаймтекстил” дойдоха лично да ни поздравят много от дизайнерите на „Есенца“, „Марко Поло“, „Джъст Кавали“, „Карара“ и други. Това е бъдещето – собствено присъствие на пазара. Когато произвеждаш качествен продукт, е добре клиентът да те познава като име”, сподели Мая Петкова.

През 2014 г. пък „Аглика Трейд“ ООД отвори свое производство на дигитален печат във Флорида.

„Основният продукт се прави тук и от България се транспортира с контейнери до Флорида“, обясни Мая Петкова и подчерта, че успоредно с това дружеството е член на две големи търговски асоциации, чрез които се представя в най-големите световни изложения ППАЙ и АСИ. Фирмата има участия в изложенията в Ню Йорк, Лас Вегас, Орландо, Атлантик Сити и т.н.

Освен в производствената си база фирмата инвестира и в своите работници.

„Когато видим, че някой от нашите служители има потенциал, винаги даваме възможност за развитие и заемане на по-висока позиция“, споделя още Мая Петкова. В първите години, когато дружеството открива тъкачницата си във Велико Търново, са привлечени и специалисти от Турция, а днес за „Аглика“ ООД работят освен българи и американци, молдовци, македонци, украинци и италианци.

Елена ЧАМУРКОВА

6 thoughts on “Избраха „Аглика Трейд“ ООД за фирма на 2016 г.

 • 03.02.2017 в 13:49
  Permalink

  Като им знам мениджмънта и офис организацията им наистина се чудя как въпреки това успяват!

  Отговор
  • 03.02.2017 в 14:06
   Permalink

   Освен ако не перат парите на някой комуняга!

   Отговор
 • 03.02.2017 в 16:57
  Permalink

  Дадох поръчка за 200 пешкира, не успяха да я изпълнят (налични нямали). Иначе голям го вадят !

  Отговор
 • 04.02.2017 в 8:44
  Permalink

  От къде дойде началния капитал…

  Отговор
 • 05.02.2017 в 16:55
  Permalink

  Една година си търсих постелъчно бельо, така е не намерих в този регион, явно жената не казва истината!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *