5 четения

Продължава програмата за безплатни ваксини срещу рак на маточната шийка

И през тази година ще продължи програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка. Тя е предназначена за момичетата между 12 и 13 години, които могат да се ваксинират безплатно по желание на техните родители. Националната програма бе одобрена в началото на януари и ще продължи до 2020 г.

Ракът на маточната шийка е една от най-разпространените форми на рак при жените и е тежък социално-икономически проблем. В Източна Европа смъртността от това заболяване е над два пъти по-висока, отколкото в останалите части на Европейския регион, отчитат от Световната здравна организация. България се нарежда на място, близко до това на най-неблагополучните страни с трайна възходяща тенденция на показателите за заболеваемост и смъртност. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи регистрираните жени с рак на маточната шийка в страната са 412,1 на 100 000 жени за 2015 г., като само за година се отчита увеличение на регистрираните случаи. Всеки ден в България умира една жена с рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на заболяването. Затова през 2012 г. здравното министерство заедно с НЗОК и личните лекари разработиха механизъм за обхващане на целевите групи от населението с безплатни ваксини за момичетата на 12- и 13-годишна възраст. Програмата дава възможност родителите да се запознаят с методите за профилактика и да направят информиран избор за провеждането на имунизацията на своята дъщеря след консултация с медицински специалист.

Във Велико Търново през 2014 г. бяха ваксинирани 302 момичета на 12-годишна възраст. През 2015 г. ваксините, отпуснати от Здравната каса, са 213, а през миналата година – 77. Родителите, които искат да ваксинират дъщеря си, могат да попитат за това личния лекар на детето. Имунизацията се прави само с изричното им съгласие, а ваксината се поставя на три етапа. След първото поставяне на ваксината месец по-късно се слага втората доза, а след половин година – третата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!