31 четения

Ученици пресъздадоха трудностите, през които преминават бежанците

ПРЕЗ КАКВО ПРЕМИНАВАТ БЕЖАНЦИТЕ, ТРЪГНАЛИ ДА ТЪРСЯТ ДОМ ДАЛЕЧЕ ОТ РОДИНАТА СИ, СЕ ОПИТАХА ДА РАЗКАЖАТ В СПЕКТАКЪЛ ВЪЗПИТАНИЦИ НА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Всички артисти в симулативната игра са участници в клуба по дебати, създаден от Елка Иванова по програмата на Министерството на образованието и науката „Твоят час“.

Представлението беше първата публична проява на младите оратори, които направиха презентация какво е толерантност и обясниха на всички присъстващи каква точно е разликата между мигрант, бежанец и човек, който търси временно убежище. Кулминацията на урока беше сцената, в която участниците пресъздадоха съдбата на бежанците.

„В играта децата преминаха през различните етапи, които симулират реалните преживявания на бежанците. Те трябваше да чакат във временен подслон, да се движат без да знаят къде отиват, да попълват документи и т.н. Пресъздадоха пътя и процедурата, през която преминават търсещите закрила и убежище“, разказва идеята на симулацията Елка Иванова, която е учител по философски цикъл. И допълва, че в сцената децата се опитали да разведрят историята, като покажат и комични моменти и ситуации, които осмиват тромавата бюрокрация в България. В края на играта всички ученици, които играли ролята на български деца, подарили своята любима играчка на тези, които пък влезли в кожата на бежанци.

КЛУБЪТ ПО ДЕБАТИ И ОРАТОРСКО МАЙСТОРСТВО СЪЩЕСТВУВА ОТ ТАЗИ ГОДИНА. Идеята за него е на Елка Иванова, която наблюдавала в часовете по философски цикъл как тийнейджърите не успяват да изявят себе си, невинаги умеят да дебатират, да говорят на сцена и пред публика. Затова, когато стартирала новата програма на Министерството на образованието и науката „Твоят час”, г-жа Иванова веднага предложила на учениците си да направят група по дебати и ораторско майсторство.

Ученици от IX до XII клас участват в новия клуб, който е и единствен по рода си в областта.

За риториката и ораторското изкуство е била първата среща на тийнейджърите от клуба. Проф. Мариета Ботева, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, е гостувала при учениците, за да им покаже как се изнася реч, да им разкаже за това умеят ли политиците да говорят и как точно комуникират с нас през жестовете и думите, които използват.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Росен СГУРЕВ, ученик в XII „а“ клас на СУ „Георги Измирлиев“

2 коментара за “Ученици пресъздадоха трудностите, през които преминават бежанците

 • 04.02.2017 в 9:04
  Permalink

  Що за глупости пак се спонсориат от малоумници!!!!Защо не пресъздадете мъките на Българския народ!Как цигани пребиват бабички например.Приют за деца или бездомните ровещи по кофите или как стара жена си брои парите за хляб.. Примерите са безкрайни!Знам че сигурно и бежанците страдат,но ние имаме достатъчно страдащи и вътре в държавата за които има да плачем.Нека да се фокусираме върху нашето оцеляване първо.Ние сме бежанци в собствената си държава!

  Отговор
 • 04.02.2017 в 21:10
  Permalink

  Жалко за БЪЛГАРИЯ! Жалко за министерството на образованието и науката!До къде я докарахте дупедавци?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!