12 четения

3 февруари: През уикенда слънцето и фьонът ще стопят преспите, нови валежи около сряда

През нощта в района на В. Търново ще има незначителна до променлива облачност и ще бъде почти тихо. Около р. Дунав облачността ще бъде значителна и видимостта ще бъде намалена, на места до мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус 6 и минус 1. За В. Търново се очаква минимална температура минус 4 гр. Преди обяд около р. Дунав ще има значителна ниска облачност и намалена видимост, на места до мъгла. В останалите райони ще има променлива висока и средна облачност. След обяд навсякъде ще се установи време с променлива висока и средна облачност. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 1 и 4 гр. около р. Дунав и между 5 и 10 в останалите места. За В. Търново се очаква максимална температура 9 – 10 гр. Атмосферното налягане бавно ще се понижава. Над западните и централните части на Стара планина ще има променлива до значителна висока и средна облачност. Ще духа умерен до силен вятър от запад – северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 6 гр., а на 2000 м около 1. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 24.2 гр. през 2016 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 16.6 през 1996 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 30 минути и ще залезе в 17 часа и 34 минути. Фаза на Луната: шест денонощия след новолуние.

В събота и неделя облачността ще се променя динамично – с увеличения до значителна и превалявания от дъжд на места. В събота ще бъде почти тихо. В неделя на отделни места на север от билото на Стара планина (Враца, В.Търново) се очаква вятърът да се ориентира от юг и да се усили (фьон). В останалите места ще бъде почти тихо. От понеделник до сряда ще преобладава облачно време и на места ще превалява дъжд, в сряда – дъжд и мокър сняг. По-големи по-количество валежи (около и над 5 л/кв.м.) се очакват във вторник и сряда. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. В четвъртък облачността ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. В началото и средата на периода – от петък до вторник, се очаква затоплянето да продължи. В петък минималните температури ще бъдат между минус 6 и минус 1, а максималните ще бъдат около 5 – 10 гр. Около р. Дунав температурите ще бъдат с 2 – 3 гр. по-ниски. Във вторник минималните температури ще бъдат между минус 1 и 4, а максималните ще бъдат около 7 – 12. В сряда и четвъртък се очаква захлаждане и в четвъртък минималните температури ще бъдат между минус 9 и минус 4, а максималните ще бъдат около минус 3 – 0.

Над западните и централните части на Стара планина до неделя облачността ще се променя динамично, с временни увеличения до значителна и в събота и неделя на места ще превали дъжд. Ще духа умерен до силен вятър, в петък и събота от западната четвърт, в неделя вятърът ще се ориентира от юг. От понеделник до четвъртък ще бъде облачно, в понеделник и вторник с превалявания от дъжд, в сряда от сняг. Ще духа слаб до умерен вятър, в понеделник от изток-югоизток, от вторник до четвъртък от северната четвърт. Максималните температури на 1200 м до понеделник ще се задържат около 6 – 8. От вторник ще се понижават и в четвъртък ще бъде около минус 4 – минус 6. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 3 – 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *