9 четения

63 пъти е регистриран мръсен въздух в Г. Оряховица

63 превишения на праговата стойност на нормите за запрашеност са измерени през изминалата година в Горна Оряховица, отчитат от Регионалната екоинспекция. Най-високата стойност на показателя е измерена на 23 януари миналата година от 267,67 μg/m3, или пет пъти над нормата, която е 50 µg/m3. Според изискванията на действащата нормативна уредба средноденонощната норма не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти в рамките на една календарна година, докато в железничарския град е почти двойно.

На територията на община Велико Търново са регистрирани 50 превишения на праговата стойност за 2016 г. Най-високата замърсеност на въздуха е измерена на 8 декември – 116,60 μg/m3.

В Свищов са регистрирани 46 превишения на праговата стойност, като въздухът е бил най-мръсен на 19 декември. Измерени са 152,50 μg/m3 , или три пъти над нормата.

Според еколозите установените превишения на показателя за фини прахови частици се дължат на редица фактори. От една страна, това са пътният транспорт, източниците и битовото отопление, което е много активно през зимния период, както и неблагоприятните метеорологични условия като ниската скорост на вятъра и висока влажност.

Общините, които имат на своя територия автоматични измервателни станции, трябва да предприемат действия за визуализиране в реално време на данните за качеството на атмосферния въздух на официалната си интернет страница. В региона на РИОСВ – Велико Търново, такова задължение има община Горна Оряховица. Oбщина Велико Търново трябва да оповестява резултатите от измерванията след приключване на лабораторния анализ и докладването му в Регионалната екоинспекция.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!