24 четения

6 февруари: Фьонът ще повиши температурите до пролетни стойности

През нощта за района на В. Търново ще има незначителна до променлива облачност и ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 4. За В. Търново се очаква минимална температура 0 – 1. През по-голямата част от деня ще има променлива облачност, късно след обяд облачността ще се увеличи и на отделни места вечерта и през нощта срещу вторник е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, на моменти ще бъде тихо. На места на север от билото на планината вятърът от югоизток ще се усили (фьон) и там температурата на въздуха ще се повиши с около 3 – 5 градуса. Максималните температури ще бъдат между 8 и 13. За В.Търново се очаква максимална температура 11 – 12. При появата на фьон, температурата ще се повиши до 15. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. Над западните и централните части на Стара планина през по-голямата част от деня ще има променлива облачност. Късно след обяд облачността ще се увеличи до значителна и на места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 8 – 10, а на 2000 м – около 5. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 20.2° през 1970 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 24.0° през 1956 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 26 минути и ще залезе в 17 часа и 38 минути. Фаза на Луната: пет денонощия преди пълнолуние.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

 

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

 

 

Алтернативни прогнози

 

Мармотът „метеоролог“ Фил предсказа дълга зима

 

Най-известният мармот Фил от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания „прогнозира“, че зимата в САЩ ще продължи още шест седмици, след като видя сянката си, предаде Асошиейтед прес.

Според легендата, ако Фил види сянката си в Деня на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.

В метеороложките способности на гризача са убедени членовете на „Вътрешния кръг“ – група ентусиасти, които всяка година слагат смокинг и цилиндър, за да наблюдават предсказанието му по изгрев слънце на малък хълм край Пънксътоуни.

Хиляди хора се събраха през нощта да чакат за прогнозата. Те се наслаждаваха на традиционна музика и гледаха фойерверки, вдъхновени от сагата „Междузвездни войни“, в облачното небе. Температурите бяха под нулата.

Метеороложката прогноза на мармота обикновено се съобщава под формата на кратка поема с препратки към скорошни големи събития. Тази година обаче нямаше коментари на Супербоул или президента Доналд Тръмп.

Какво ще прогнозира Фил, всъщност се решава преди мармотът да бъде измъкнат от бърлогата му.

Традицията води началото си от германските имигранти, заселили се в Пенсилвания през 19 век. В родните им земи „предсказателят“ бил язовец, но тъй като това животно не се среща в Пенсилвания, ролята била поета от мармот. Технически не един и същи гризач се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа.

Първата подобна прогноза датира от 1886 г. До този момент Фил е предвещал 103 пъти по-дълга зима, а ранна пролет – само 18 пъти, включително миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *