8 четения

Коалиция „АБВ – Д-21“ се надява на 21 депутати в новия парламент

ЦЯЛОСТНО ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА ПРЕДЛАГА В ПРЕДИЗБОРНАТА СИ ПРОГРАМА НОВАТА ЛЯВОЦЕНТРИСТКА КОАЛИЦИЯ „АБВ – ДВИЖЕНИЕ 21“. Това заяви вчера във Велико Търново новият председател на партия АБВ Константин Проданов, който заедно със заместника си Марин Киров се срещна с местния актив, а по-късно пред журналисти коментира актуалните политически теми. Той припомни, че двете формации сключиха споразумение за общо явяване на предсрочните парламентарни избори, като подчерта, че формацията може да регистрира парламентарна група от 21 депутати. Основание за това дава общият резултат на АБВ и Д-21 на президентските избори от 210 000 гласа, което означава между 4,8 и 5,2%.

На пресконференцията обаче Проданов акцентира преди всичко на икономическите мерки, които новата коалиция предлага. По думите му нужна е промяна в съотношението между косвените и преките данъци, тъй като в момента в България то е най-антисоциалното в целия Евросъюз, защото е 70 към 30. Освен това двете формации ще водят борба с въведения преди около 10 години плосък данък, чиито ползи са били много прехвалени.

„За нас е важно да се мине към прогресивно подоходно облагане с основен акцент възстановяване на необлагаемия минимум – не да се наказват богатите, а най-уязвимите да почувстват справедливост. Добра икономика е да дадеш на най-бедните малко повече доходи, защото те веднага се връщат в икономиката под формата на данъци и т.н. Предлагаме да се премине към семейно подоходно облагане, така че работещите семейства с деца да имат допълнително данъчно облекчение, ако имат по-ниски доходи.

Държавата като стратегически инвеститор да не е като при Орешарски, когато публичният фонд отиде за строеж на фонтани и стадиони в села с по 500 човека. Нито да е като при ГЕРБ, където санирането на блокове беше основен инвестиционен проект, но това не е саниране, а освежаване на фасадата. При нас акцентът е различен и става дума за инвестиция на държавата в партньорство с бизнеса през национален инвестиционен фонд, който ще влага във високотехнологични производства с потенциал за експорт“, посочи още Проданов. Като мярка за сигурност и определен социален ефект той изтъкна, че за мъжете до 18-годишна възраст, които са без основно образование, трябва да се възстанови службата в трудовите войски за срок от 3 до 6 месеца.

До няколко дни ще приключи процесът по номинации за листите в АБВ, коментира и областният председател Николай Илчев. Той увери, че партията ще работи по места с партньорите от Д-21 на Татяна Дончева, а в листите ще влязат почтени и можещи хора и от двете формации.

Няма отлив от АБВ, напротив, след смяната на националното ръководство с млади хора само за месец има нови 600 членове и още толкова симпатизанти, коментира и зам.-председателят на партията Марин Киров. По думите му в цялата страна структурите са с около 17 000 членска маса, а в Трявна вчера беше открит и нов клуб със 100 активисти.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *