Община Велико Търново може да се сдобие с бившата вила на Окръжния комитет във Вонеща вода

Ортаците на Георги Вълев не са плащали данъци и такси от 4 години за обекта, безуспешно му търсят купувач

БИВШАТА ВИЛА НА ОКРЪЖНИЯ КОМИТЕТ НА БКП ВЪВ ВОНЕЩА ВОДА, КОЯТО НАМИРАЩИЯТ СЕ СЕГА В ЗАТВОРА БИЗНЕСМЕН ГЕОРГИ ВЪЛЕВ НЯКОГА КУПИ, МОЖЕ ДА СТАНЕ СОБСТВЕНОСТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. За огромния комплекс не са плащани местни данъци и такси от четири години насам. Фирмата, на която се води имотът, е обект на запори, а наша справка в последните й счетоводни документи показва, че е на огромни загуби. Заради борча й към великотърновското кметство тя може да бъде дадена и за публично събиране на дълга, коментират запознати. В този случай един от вариантите за погасяване на задълженията към местната хазна е и самата вила, в която през соца са влизали само богоизбрани. Доскоро бе подобен и казусът с огромния празен терен на върха на „Картала“, който бе подготвян за „Детски комбинат“ (училище, градина и ясла на едно място), но притежателите му – фонд за недвижими имоти, намериха пари и си погасиха задълженията. В случая с вилата обаче това едва ли ще е възможно. Навремето Георги Вълев купи атрактивния имот за 800 хил. лв. от областния управител.

ПОЧИВНАТА БАЗА Е ГРАДЕНА ПРЕЗ 1971 Г., НО СЛЕД ДЕМОКРАЦИЯТА БЕ СЪСИПАНА. Нищо не бе останало от луксозното обзавеждане. Изчезнал бе дори медният покрив, да не говорим за персийските килими, сребърни и кристални съдове и прибори за хранене. Съоръженията на откритите места за чевермета и пещи и помещенията бяха прогизнали от дъждовете. Преди да се намери стопанин, в двора и дори в приземните помещения пладнуваха стада с овце.

През 2006 година Георги Вълев наддава за имота повече от 4 часа при доста изпълнен с емоции търг, припомнят запознати. За него тогава се явиха 12 кандидати. Имаше мераклии от Добрич, Варна, София, Стара Загора, Русе. Стартовата цена бе 192 хил. лв. с ДДС, но бе вдигната почти 5 пъти.

През 2011-а, докато е в ареста обаче, прехвърли цялата си фирма „Поликомерс СГ“ заедно с имотната си империя на германския гражданин Райчо Кусман. Тутакси пък той препродаде вилата на руснаци за 840 хил. лв., показа наша проверка.

В МОМЕНТА КОМПЛЕКСЪТ Е ПРИТЕЖАНИЕ НА БУРГАСКАТА КОМПАНИЯ „ЗЛАТЕН БРЯГ“, която се занимава със строителство. Дружеството е българо-руско и е собственост на Адел Сарсекеевна, Зейни Илясовна и Стоян Вакъфов. В строителния бум те взимат вилата, за да развиват спа туризъм, но после следват финансови затруднения и няколко неуспешни опита да препродадат имота. За него първоначално са искани 10 млн. лв., след което цената се редуцира до 7, 5, 3 млн. лв. Местните обясняват как преди година от „Златен бряг“ са решили да подготвят почивната база за спа туризъм. Изградиха дори аквапаркове и малки рибарници. Остава единствено да бъде мебелирана. Собствениците са от Бургас и предвиждали да развиват балнеоложка дейност предимно с руски групи. След реконструкцията обаче я обявяват за продан и заборчляват с данъци и такси. Стопаните казвали, че ако не се намерят купувачи, ще захванат туристическа дейност, за да си възстановят направените инвестиции, но това така и не е станало.

Иначе вилата е напълно преобразена. Вдигнат е допълнителен етаж. Оформени са и нови подходи до станцията, обособени са конферентни зали. Възстановен е някогашният тръбопровод, който е захранвал басейните на базата с минерална вода направо от извора. Оправен е уникалният парк с площ от 24 декара с редки растителни видове, който през последните години наподобяваше джунгла.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Община Велико Търново може да се сдобие с бившата вила на Окръжния комитет във Вонеща вода

 • 06.02.2017 в 14:58
  Permalink

  I kakvo ob6to imaGeorgi Vylev s taq vila ne razbrah,osven,4e e bil nqkoga sobstvenik…

  Отговор
 • 06.02.2017 в 20:24
  Permalink

  Това показва нагледно, как Кооомунистическите изчадия се бият до смърт за общото, за кокала

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.