55 четения

Отиващата си зима ще глътне годишния бюджет на старата столица за кърпене на улици

Огромни кратери зейнаха по всички пътни платна, общинарите пред огромен проблем

„НЕ Е ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ, А ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ ГЛАВНИ УЛИЦИ!“, КОНСТАТИРАХА ШОФЬОРИ И ПЕШЕХОДЦИ ПРЕЗ УИКЕНДА, когато топлото време стопи камарите сняг по платната и отдолу зейна нов огромен проблем под формата на невиждани кратери. Почти няма главна улица без ями по нея след снега, показа проверка на наш екип. От кметството са изправени пред нова трудна задача с оглед изтънелия бюджет – ремонт на асфалта, който е отнесен от водата на много места.

Близо 5-метров кратер с внушителна дълбочина се отвори точно в средата на бул. „България“ в близост до хотел „Нептун“. Опасното място вече е оградено и маркирано със знаци. Дупка до дупка е почти цялото протежение от него в посока „Беляковско шосе“. Яма с внушителни размери зейна и в центъра на ул. „Полтава“. Бдителни граждани още в събота поставиха в нея клони и парцали, за да предупреждават преминаващите. Улицата се оказа толкова амортизирана след снега, че трудно тази пролет ще бъде оправена с кърпежи, тъй като е необходимо цялостното й преасфалтиране. В същата ситуация е и централната „Васил Левски“, която вече трета година се отлага за цялостно преасфалтиране, което ще се случи тази пролет. Още по-трагично е състоянието в кварталите. От общината сформираха комисия, която да огледа всички поражения след снега. Ежегодният бюджет за запълването на дупки е около 300 хил. лв., улиците обаче са

Кратерът на ул. „Полтава“ се отвори след снеготопенето.
Кратерът на ул. „Полтава“ се отвори след снеготопенето.

толкова амортизирани, а щетите от снега тази година – толкова големи, че той ще бъде надхвърлен в пъти.

„Има много подпочвени води, които текат заради наклона, така се причинява слягване и се отмива основата на пътя”, обяснява накратко ситуацията инж. Динко Кечев от дирекция „Строителство и териториално и селищно устройство”. Заради това се отварят дупки почти на едни и същи места, където дебитът е най-голям.

Красноречив пример е участъкът на ул. „Н. Габровски”, до пазара. Тук пътят и кръпките непрекъснато потъват заради цели подземни реки, които текат отдолу. СИЛНАТА НАТОВАРЕНОСТ И ПРЕЕКСПЛОАТАЦИЯТА СА ДРУГАТА ПРИЧИНА ЗА РАЗБИТИТЕ УЛИЦИ. Експертите припомнят, че почти всички улици на Велико Търново са правени още през соца и са били предвидени за слаби натоварвания. Освен това тогава пътностроителните фирми не са разполагали с адекватни материали. Така от преексплоатацията горният износващ слой буквално се раздробява, а кърпежите трудно спасяват положението.

С. МАРИНОВ

Сн. авторът

9 коментара за “Отиващата си зима ще глътне годишния бюджет на старата столица за кърпене на улици

 • 06.02.2017 в 12:39
  Permalink

  Е, и какво? Намерихме извинение. Нали 40 улици щяха да се ремонтират, ами сигурно и тия. засегнати сега от снега, са в тия 40. А води подпочвени е имало винаги. А от „соц“а мина четвърт век. И?

  Отговор
 • 06.02.2017 в 12:57
  Permalink

  Айде, отново извинения! Явно, че до лятото никой нищо няма да бутне в тоя град!

  Отговор
 • 06.02.2017 в 13:18
  Permalink

  Сега му е времето ВТърново да поиска от NASA да тестват марсоходите тук – МАРС ще им се стори като разходка в парка 😉

  Отговор
 • 06.02.2017 в 14:49
  Permalink

  Хехе. Аз пък си мислех чи ревонтъг ще е за сметка на Британска Вирджиния…

  Отговор
 • 06.02.2017 в 15:07
  Permalink

  Добре де, защо не вдигнат малко данъка за МПС и да оправят улиците? Офффф, забравих, че Търново е с най-високия данък за МПС-тата в цялата страна.

  Отговор
 • 06.02.2017 в 15:08
  Permalink

  Авторът е прав – проблемът наистина е в подпочвените води, но не под асфалта, а в администрацията. Те влачат парите ни вдън земя.

  Отговор
 • 06.02.2017 в 15:55
  Permalink

  Само в Търново е валяло сняг, само в Търново има подпочвени води , уникални управляващи си имаме еййй …. Ми идете вижте по Европа, по света как се строи в подобни ситуации и ги оправете веднъж завинаги тия пътища, стига само сте кърпили и мрънкали идиоти!!!

  Отговор
 • 07.02.2017 в 9:01
  Permalink

  Гледам от остроумни по остроумни коментари. Само, че се чудя дали си давате сметка че това писане тук, НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНИ!!!! Ето за това румънците имат по висок стандарт от нас, не пишат, а направо излизат навън!

  Отговор
 • 07.02.2017 в 9:16
  Permalink

  За пореден път твърдя ,че В.Т е с най лошата инфраструктура пътна.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *