80 четения

Социални работници с пореден опит да подадат ръка на несретници и бездомници

Десетки свърталища във В. Търново приютяват нещастници, отритнати от живота

ДЕСЕТКИ МЕСТА ПРОВЕРИХА МИНАЛАТА СЕДМИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЛУЖИТЕЛИ ОТ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ В ТЪРСЕНЕ НА БЕЗДОМНИ И БЕДСТВАЩИ ХОРА. Заедно с полицията експертите са посетили свърталищата, за които има информация или сигнал, че живеят клошари. Проверки са направени в кв. “Кольо Фичето“ на ул. „Георги Бакалов“, в шахтите на „Топлофикация“, Баварската къща, Южния пътен възел. Обходен е също и кв. „Бузлуджа“. В двора на областната болница в една от шахтите са открити постелки, а отводите на шахтите са закрити с кашони, което показва, че там живеят хора. Според охранителя на строежа на мястото нощуват двама мъже. В повечето случаи бездомниците остават в подземните си домове само през нощта, а рано сутринта напускат убежищата, за да събират кашони, желязо и бутилки от контейнерите, и е трудно да бъдат открити, обясни Мая Пешева – директор на дирекция „Социално подпомагане“ – Велико Търново. Целият град е райониран и никой не отстъпва мястото си. Повечето скитащи отказват помощ и не искат да постъпят в дом, за да не им вземат района, разказаха служителите, които всеки месец обхождат местата, за които се знае, че се събират бездомни хора. Други, след като бъдат настанени в социално заведение, сами решават да го напуснат и пак се връщат на улицата и към живота, с който са свикнали. Не е тайна, че повечето от тях имат зависимост към алкохола.

По време на проверките в района на ножарската фабрика в изоставена постройка е намерен мъж без документи за самоличност, който разказал, че понякога нощува при сина си. През останалото време се подслонява където намери. Именно липсата на документи е най-честата пречка, с която трябва да се справят социалните работници, за да могат да помогнат на тези хора да получат пенсия, да бъдат настанени в институция или да минат на ТЕЛК. Документите в повечето случаи са загубени или заложени, нерядко и продадени, а собствениците им се сдобиват с фалирали фирми и огромни задължения към държавата.

От Коледа досега служителите на социално подпомагане в старата столица работят с десетина души, изпаднали в тежко положение. Всеки от тях има собствена история и драма. Най-големи затруднения експертите срещат с хората с психически заболявания и алкохолно зависимите, които отказват помощ и социалните са безсилни да им помогнат. През последните години значително се увеличават случаите, в които възрастни хора, най-често любители на чашката, остават на улицата заради измамници, които им вземат жилищата, разказа социалният работник Красимира Йорданова.

„Спасение от безизходицата има, стига човек да иска да му бъде помогнато“, категорична е нейната колежка Наталия Николова от отдел „Възрастни хора с увреждания и социални услуги“. Един от тези случаи е от последните седмици на 20-годишно момче, което напуска СУПЦ в Овча могила. Георги (б. ред. името на момчето е променено) се оказва без документи за самоличност, без пари и работа, без близки, при които да отиде. Решава да потърси помощ в „Социално подпомагане“ във Велико Търново, откъдето му помагат да си извади лична карта. Направен е контакт и със сестричката му, която е настанена в приемно семейство. Хората, които се грижат за нея, приемат в дома си и Георги, докато му намерят място, където да живее. За по-малко от месец младежът успява да си стъпи на краката и в момента живее в наблюдавано жилище и е започнал работа. В подобна ситуация изпада и друго момче, с което в момента работи социалната дирекция. Младежът е със здравословни проблеми и често постъпва в болница заради епилептични припадъци. Живял е в софийски дом, а след като го напуска, си намира работа в столицата. Но остава без препитание и тръгва към Габрово, но отново попада в болница. Съдбата го довежда във Велико Търново, където някога е намерил подслон в близкото село Леденик. Младежът сам търси помощ, за да си стъпи на краката и да си намери работа, за да може да си купува лекарствата. В момента тече процедура по издаване на документ от ТЕЛК, който е загубил преди години. Въпреки здравословните си проблеми младежът не чака наготово и отново си е намерил работа, този път във ферма в близко село.

„В повечето случаи младежите, които напускат институциите, търсят нашето съдействие и помощ. Съдействие ни оказват също лекарите от болницата и колегите от Бюрото по труда. Досега не е имало случай, в който бедстващо лице да е върнато или да му е отказана помощ“, каза още Мая Пешева. Много по-сложни са случаите с чуждестранните граждани, които са изпаднали в безизходица. Един от последните драматични случаи, с които се сблъскват социалните служители, е на чужда гражданка, която дълги години е живяла със семейството си в България, но е изгонена от близките си. Жената е намерена в безпомощно състояние, премръзнала и гладна, край гробището в Ресен, където се е хранила с подавките, оставяни от близките на покойниците. След подадения сигнал жената веднага е прибрана и настанена в психиатрична болница, където се лекува.

Сред добрите примери за силата на човешкия дух и желанието за промяна е историята на 65-годишния Иван, който преди повече от година бе изведен от каменна постройка на метри от брега на река Янтра в квартал „Чолаковци“, където е живеел месеци наред. Заради измръзване мъжът е загубил някои от пръстите на краката си. Намерен е в крайно тежко състояние. След като е изведен от бараката, е настанен в старчески дом, където е и до днес и вече е успял напълно да се социализира и да се върне към нормален начин на живот. А от август миналата година вече получава и пенсия, разказаха още от социалната дирекция.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!