7 четения

Търновските артисти представят „Измамникът Тартюф”

С ПРЕМИЕРАТА НА „ИЗМАМНИКЪТ ТАРТЮФ” ПО ЖАН-БАТИСТ МОЛИЕР ЗАПОЧВА ГОДИНАТА В Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Сценичната версия и режисурата на спектакъла са на Димитър Шарков. Първите представления са на 7 и на 9 февруари от 19 часа в голямата зала на театъра.

„Идеята, която преследваме с тази постановка, е да покажем как едно общество може да роди Тартюф и как Тартюф може да убие цялото общество. Всеки ден се появяват лица, които ни напомнят за този герой на Молиер, и идеи, които ни показват, че тартюфщината е жива. Като че ли толкова години, векове наред този проблем не може да бъде изкоренен. Тази постановка е против всички идеи на тартюфщината в нашия живот”, обяснява Димитър Шарков.

Режисьорът признава, че работата над тази комедия за него е била истинско предизвикателство. Текстът е написан в рими, образите са ярки и това, че са станали нарицателни днес, е допълнителна провокация. „Спектакъл като „Тартюф” може да се осъществи единствено ако има дълга връзка между творческия екип, режисьора и актьорите. Няма да се уморя да повтарям, че съм щастлив да работя в търновския театър и с търновските артисти, защото тук има огромен творчески потенциал и заряд. Тази постановка е резултат от дългия творчески път, който сме извървели заедно през годините, и многото заглавия, които сме направили заедно”, казва още режисьорът.

Пиесата изживява своя ренесанс не само у нас, но и зад граница. Играе е се в Комеди Франсез в Париж, в Берлин, в няколко театъра в Москва. От няколко месеца Тартюф е звезда в театъра на армията в София, а само преди месец е минала премиерата в Народния театър в Скопие, където над спектакъла е работил българският режисьор Галин Стоев. Сценографията на спектакъла е на Лидия Къркеланова, а над костюмите работи Цветанка Петкова-Стойнова от музикалния театър в София. Асистент-режисьор е Стефка Петрова, която се превъплъщава и в ролята на госпожа Пернел.

След премиера във Велико Търново „Измамникът Тартюф” тръгва на национално турне, което започва от Свищов, след това преминава през Габрово, Стамболийски и Стара Загора. „Надяваме се пиесата на Молиер да стане ключово заглавие на драмата като „Декамерон” и „Свекърва”, които вече имат по 60 представления. Целта ни е да привлечем младежката публика, която изучава това произведение в училище”, заяви директорът на МДТ Васил Вълчев.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!