Цъфтящи компост писоари красят миришещи ъгли в Париж

Два компост писоара, декорирани с миниатюрни цветя, бяха поставени на пословично миризливо място в Париж – зад Лионската гара в източната част на френската столица, предаде Ройтерс.
Яркочервените писоари са монтирани върху кошчета със слама, дървени стърготини или други растителни материали.
На други места в Париж, потърпевши от уринирането на открито, също са инсталирани пластмасови химически тоалетни и писоари. По този начин се цели преодоляването на проблема.
„Но тук ние правим компост, наторяваме. Използваме два отпадъчни продукта, за да създадем нещо, от което растенията порастват“, каза дизайнерът на „Уритротоар“ Лоран Льобо.
Той допълни, че по-големите модели писоари имат капацитет да съберат урината на повече от 600 преминаващи, преди да бъдат изпразнени за следваща употреба. Има и вариант на писоари с форма, която позволява да бъдат монтирани в ъглови пространства.
Дизайнерът ще постави продукта си и в град Нант, където се намира компанията му.
Репутацията за лошата миризма на Париж е от векове, още от самото му възникване като заблатен средновековен град, разположен около водите на Сена. Тя се разпространява по света от над 20 милиона туристи, които посещават френската столица всяка година.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.