6 четения

7 февруари: Облачно с превалявания, от утре отново застудява

През нощта за района на В. Търново ще бъде облачно и на места ще превали слаб дъжд. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 2. За В. Търново се очаква минимална температура 0 – 1 гр. През деня ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Преди обяд ще духа слаб вятър от изток-югоизток, на моменти ще бъде тихо. На места на север от билото на планината вятърът от югоизток ще се усили (фьон) и там температурата на въздуха ще се повиши с около 3 – 5. След обяд вятърът ще бъде слаб от запад. Максималните температури ще бъдат между 7 и 10. За В. Търново се очаква максимална температура 10 гр. При появата на фьон температурата ще се повиши до 13. Атмосферното налягане ще се повишава. Над западните и централните части на Стара планина ще бъде облачно с превалявания от дъжд и сняг. Преди обяд ще духа силен вятър от южната четвърт. След обяд вятърът ще отслабне и ще се ориентира от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 6, а на 2000 м около 1. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 25.5 през 2004 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 20.8 през 1956 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 25 минути и ще залезе в 17 часа и 39 минути. Фаза на Луната: четири денонощия преди пълнолуние.

ОТ ВТОРНИК ДО ПЕТЪК ще бъде облачно, във втортик и сряда с превалявания от дъжд и мокър сняг. В четвъртък и петък на отделни места е възможно да превали слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. По-големи по количество валежи (около и над 5 л/ кв. м.) се очакват във вторник. В събота и неделя ще има променлива облачност със слаб до умерен североизточен вятър. В понеделник ще преобладава време със значителна облачност. Очакват се нови превалявания от сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. От сряда до края на периода се очаква постепенни захлаждане. Минималните температури в сряда ще бъдат между минус 1 и 2, а максималните ще бъдат около 2 – 5. През следващите дни температурите ще се понижават с 1 – 2 дневно и в края на периода – неделя и понеделник минималните температури ще бъдат между минус 9 и минус 6, а максималните ще бъдат около минус 4 – минус 1.

Над западните и централните части на Стара планина през по-голямата чест от периода – от вторник до събота и в понеделник ще бъде облачно, на места във вторник ще превалява дъжд и сняг, през останалите дни преваляванията ще бъдат от сняг. В неделя облачността временно ще се разкъса. Във вторник преди обяд ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт. Във вторник след обяд вятърът ще бъде умерен от западната четвърт. От сряда до понеделник ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Максималните температури на 1200 м във вторник ще бъдат около 6 и през следващите дни ще се понижават с 2 – 3 дневно до минус 8 – минус 10 в събота, неделя и понеделник. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!