51 четения

Костюми на Манекен Пис ще бъдат изложени в нов музей в Брюксел

Посетителите на Брюксел скоро ще могат да се възхитят на голям брой колоритни костюми, с които през годините е обличан символът на белгийската столица – близо 400-годишният Манекен Пис, предаде Ройтерс.
61-сантиметровата бронзова статуя на голо момченце, уриниращо във фонтан, е една от най-големите забележителности на Брюксел. В събота в близост до мястото, където се намира Манекен Пис, ще бъде отворен музей, посветен на впечатляващия му гардероб.
В музея ще бъдат изложени 133 костюма, с които е обличано пикаещото момченце, сред които на пожарникар, миньор, пчелар, Мики Маус, Дядо Коледа, Дракула, китайски дракон.
Манекен Пис получава между 15 и 20 нови костюма годишно. Статуята е облечена през 130 дни от годината. При избора на костюми се спазват строги правила – никакви политически или 26-4религиозни облекла, нито такива с рекламна цел.
Новият музей е разделен на седем секции – география, фолклор, благотворителни и неправителствени организации, занаяти, знаменитости, спорт и дизайнери. Посетителите ще имат и възможността да обличат модел на Манекен Пис.
Всички тоалети, които ще бъдат изложени в музея, са оригинални. Изключение прави само един – копие на костюм, дарен от френския крал Луи XV през 1747 г. в знак на извинение за опита на негови войници да откраднат статуята.
Произходът на Манекен Пис остава неясен. Оригиналната статуя на пикаещото момченце се намира в Градския музей. През годините нейни копия са били крадени или вандализирани. Настоящата скулптура включва фрагменти, намерени след кражба през 1817 г.
В деня на откриването на музея, посветен на гардероба му, Манекен Пис ще бъде облечен с нов костюм, вдъхновен от средновековно шествие.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!