89 четения

„Кроношпан“ монтира на търновския си завод най-модерната филтърна система в света

Филтри за 10 млн. евро ще пазят въздуха на великотърновци чист

НАЙ-МОДЕРНАТА ФИЛТЪРНА СИСТЕМА В СВЕТА МОНТИРА „КРОНОШПАН“ НА НОВИЯ СИ ЗАВОД ВЪВ Велико Търново, информира директорът на компанията Асен Ников. Само двата главни филтъра ще струват на дружеството, което получи сертификат за инвеститор първи клас, повече от 10 млн. евро. „Вече сме договорили доставката и монтирането им. При европейска норма от 200 мг прах на кубически метър изгорели газове, каквито са международните стандарти, с тези модерни филтри ще отделяме под 30 мг. на кубически метър, което е около 7 пъти под нормите“, категоричен бе Ников. Мегазаводът в болярския град, чийто първи етап трябва да е готов още тази година, слага началото и на голям мебелен клъстер. Комплексът ще има и мощен мокър WESP – електрофилтър, което е най-добрата технология за очистване чрез оросяване на газовете и преминаването им през водна фаза. Освен прекия пречистващ ефект процесът има за задача да превърне всички атмосферни замърсители в аерозолна форма и така на прекия вход на последващия електрофилтър ще постъпва само пара. Именно тя ще бъде единственото нещо, което ще излиза от новия завод на „Кроношпан“.

НОВИЯТ МЕГАЗАВОД ЩЕ ОСИГУРИ НАД 200 РАБОТНИ МЕСТА ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА СТАРАТА СТОЛИЦА ПРЕЗ 2017 Г. ПЪРВИТЕ ЦЕХОВЕ ОТ НЕГО ЩЕ БЪДАТ ПУСНАТИ ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА ТАЗИ ГОДИНА. Във втория етап от създаването на клъстера работните места скачат с още 500. Така австрийската компания става и основен местен работодател. „Кроношпан” стартира дейността си през 1897 г. като малка дъскорезница. Сега има 40 предприятия в цяла Европа. С мебелния клъстер индиректно се създават почти 1000 работни места. Той ще включва световни производители, готови да инвестират в непосредствена близост до дружеството, което осигурява суровина. Добър пример за това е датската „Твилум“, която миналата година се включва в идентичния мебелен клъстер на „Кроношпан“ в Полша. Асен Ников бе категоричен, че с реализацията на крупната инвестиция местното предприятие ще е най-модерното на Балканския полуостров.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

7 коментара за “„Кроношпан“ монтира на търновския си завод най-модерната филтърна система в света

 • 07.02.2017 в 13:35
  Permalink

  10 милиона евро…. По-добре да плащат на подизпълнителите парите! Работниците работят в мизерия, ама никой не качва парите на поръчките. Това са некоректни хора, които мислят за собственото си гърло.

  Отговор
 • 07.02.2017 в 14:06
  Permalink

  Това което бълват в момента ще спре ли? Или само на новите части ще монтират такъв филтър?Запрашаването е много високо !

  Отговор
 • 07.02.2017 в 17:12
  Permalink

  Къде ще изтича /ще се съхранява, или ще се пречиства/ силно замърсената водна фаза след преминаването на газовете през нея? Кой ще бъде водоизточника – река Янтра или друго собствено водохпанирлище?

  Отговор
 • 07.02.2017 в 18:01
  Permalink

  Докато няма мониторинг на РИОСВ в реално време за нива на запрашеност и вредни емисии всичко е само приказки за успокояване на живущите наоколо.Защо такъв липсва и дали е случайно е друга тема…

  Отговор
 • 07.02.2017 в 18:59
  Permalink

  дървесината която ще изсекат за да заработи огромния „завод„ тя откъде ще дойде от красивите ни гори от който почти нищо не остана.

  Отговор
 • 08.02.2017 в 9:10
  Permalink

  Замазват очите и ушите на хората. Но те не са глупави. Знаем ги ние всичките им филтри на Кроношпан. РИООООООООСВ много си спал досега. Ще продължаваш и да спиш, защото така ти казват да правиш.

  Отговор
 • 08.02.2017 в 12:28
  Permalink

  Отново услужливият журналист е изложил фактите така, сякаш „Кроношпан“ правят дарение на търновци.От РИОСВ искат ОВОС за да поставиш един гараж, за завода сигурно са искали „Болшая руская енциклопедия“…………..

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!