90 четения

Новият северен пътен възел на В. Търново ще поема по 6 хил. коли дневно

Съоръжението е проектирано, чака 5 млн. от държавата, за да стане

ОТ ДОБРАТА ВОЛЯ НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗАВИСИ ДАЛИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ИМА ТАКА НУЖНИЯ МУ СЕВЕРЕН ПЪТЕН ВЪЗЕЛ. От местното кметство са получили уверението на предишното правителство за финансиране на обекта, но той така и не дочака постановление на Министерския съвет за отпускане на парите. Според запознати това е трябвало да стане още на заседанието от последните дни на кабинета, с което дадоха на В. Търново половината терени на бившето сержантско училище. Заради претовареност на дневния ред обаче точката е била отложена. Папките с готовия проект за новия пътен възел вече се намират при служебния премиер Огнян Герджиков. Предоставен му е и мащабен анализ за ефекта от съоръжението, което ще разтовари трафика през града и ще стимулира туристопотока. Редуциран е и бюджетът му до около 5 млн. лв. Кметът Даниел Панов възложи преработка на плановете за съоръжението, които вече са налице. По предварителни изчисления трасето, което представлява мост във формата на дъга, ще излезе по-евтино от първоначално предвиденото. Възелът ще обслужва трафика от и към Арбанаси, Горна Оряховица и Лясковец, който в момента минава през единствената пътна връзка през старата част и центъра на В. Търново. Според анализа към проекта северният възел на старата столица ще поема ежедневно по 6 хиляди автомобила. „Държавата ще го финансира и вече имам уверение, че ще бъдат осигурени средства за проекта, така както получихме пари за крепостта Трапезица, обходния път на Велико Търново през Дебелец и преди това за пътен възел „Качица“. Ефектът от съоръжението ще е по няколко направления – ще доведе до по-голям комфорт за пътуващите, ще се отрази положително върху туризма, ще намали нивата на шум и вредни емисии, особено от тежкотоварните коли, които сега преминават по градските улици“, коментира градоначалникът.С проекта е фиксирано и окончателното трасе на възела. Той осигурява директен достъп от главния път Велико Търново – Русе към старата част на града, включително крепостите Трапезица, Царевец, църквите „Св. Димитър“ и „Св. 40 мъченици“, както и Арбанаси. В момента, за да се стигне до тях, задължително се обикаля през града.

Възелът ще започва в подножието на Арбанаси и хълма Трапезица и ще преминава в посока месокомбината „Родопа“ над останките на бившата фабрика за топки „Етър 91“ и с надлез ще отвежда над железопътната линия и гара Трапезица до подножието на грандхотел „Янтра“ и втория тунел (откъм града), където ще се свързва с главния път Русе – Велико Търново. В момента единственият вариант да се стигне до основните туристически обекти е намиращата се в окаяно състояние ул. „Опълченска“.

ОТ ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ СА ЗАЯВИЛИ ГОТОВНОСТТА СИ ОЩЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА ДА ОСИГУРЯТ ПАРИ ЗА РЕМОНТА Й, тъй като трасето е част от републиканската пътна инфраструктура и не може да се ремонтира с общински пари.

Стилян НАЙДЕНОВ

20 коментара за “Новият северен пътен възел на В. Търново ще поема по 6 хил. коли дневно

 • 07.02.2017 в 12:30
  Permalink

  Нещо не си представям как точно „Възелът ще обслужва трафика от и към Арбанаси, Горна Оряховица и Лясковец, който в момента минава през единствената пътна връзка през старата част и центъра на В. Търново“?

  Очевидно ще е по-лесен достъпът на румънците до фуникуляра, но трябват много – ама МНОГО – повече мерки, за да заработи филмът с преправянето на автопотока ВТ-ГО.

  Примерно ул.Независимост (Ст.Стамболов) трябва да стане еднопосочна в посока Арбанаси с тенденция натам само живущите да влизат в нея през бариера, както е в историческите части на Пловдив, Несебър и т.н. Така ще остане място да се обособи велоалея по протежението й, да се разшири тротоара откъм реката и с предвидените ремонти на площадките, ще стане много по-приятно без да са нужни кой знае колко средства, както направиха една от централните в Русе. Освен това по Ст.Стамболов от паметника на обесените до старото кино ще може да се паркира перпендикулярно като така се отворят едно 100 нови паркоместа за туристи и живущи.

  Разбира се, за да стане това, то първо Опълченска трябва да се ремонтира, а и да се разшири след завоя, за да се обособят още паркоместа по протежението й след паркинга, където туристи и живущи да оставят колите си.

  Тогава вече София-Варна / Русе-Свиленград могат да се ползват като тангенти на трафика от ГО, Лясковец и Дебелец, така и така до 10 години ЕК ще построят Хемус и скоростният път Румъния-Турция, и няма да има тир-катастрофи, които да образуват тапи.

  Отделно Васил Левски отдавна трябваше да е затворена от Студентски стол до Славяни и не да се ремонтира за автомобилен поток, а да се прекрои в нашата Витошка/Капана – с пейки, зеленина, обособени кътчета за изява на улични музиканти и т.н. Автопотокът щеше да минава двупосочно през полицията към така рекламираното „турбо-кръгово“ на мястото на старото обръщало на тролеите, в ценъра на което местен феодал получил куп обществени поръчки можеше да подари макет на Царевец и всичко щеше да е ток като се намалят хардкор ситуациите с ляв завой на Пощата, Театъра и Искра.

  Да не говорим, че от общината вече трябваше да са направили и подали проект въженият мост на Мавриков да се смени с автомобилен, който да отвежда туристо-трафика към паркинга под Царевец, който ако почне да се препълва, може да се вдигне на колкото етажа е нужно за да поеме желаещите, но не би. От тоя паркинг пък нагоре трябваше да се вземат на първо време 2 електически влакчета и да се возят туристите до Царевец, 40 мъченици и Трапезица, както е в Бургас, а и на много места из Европата (примерно от паркинга в Таормина, която има сходен релеф със старата ни част).

  Повечето от тези мерки не искат много пари, а само акъл и инициативност. Но дали ще ги доживеем – а дано ама… 🙂

  Отговор
  • 07.02.2017 в 13:23
   Permalink

   И като се събудиш Бай Иване (извинявай, че ти говора на ти, ама „Бай“ и Вие не ми се връзва нещо!) поглеж си се развииил! Туй затварянето на улици, поставянето на бариери и т.н. за нищо го нямаш! Кандидатирай се за кмет и тогаз ги предлагай. Аз съм кореняк и милея за града, ама до сега не видях търновец да е кмет – все разни ашлами стават , пък аз съм прост за да се кандидатирам, че да отворя всички улици и хората спокойно да си карат насам-натам.

   Отговор
 • 07.02.2017 в 13:44
  Permalink

  На какво ли не се наслушахме 2-3 години- нови кръгови кръстовища, ремонти на главната улица, нови пътни възли, пешеходни надлези над ул.“Магистрална“, бизнес парк на кратерите в Старото военно училище, път покрай р.Янтра в района на Интерхотела и много др. …………За съжаление , фактите в града са съвсем различни!

  Отговор
  • 07.02.2017 в 17:04
   Permalink

   Nqkoi den moje i da se napravi neshto ot izbroenoto, no dotogava nqma da sa ostanali balami v inache PRIRODNO krasiviq ni grad. Jalko naistina, pone polovinata ot obeshtanoto da bqha napravili …. no ne bi

   Отговор
 • 07.02.2017 в 13:44
  Permalink

  Как всичко което се пише започва с „Ще“.Винаги в бъдеще време,само проекти,планове и прах в очите.Нека да има тема на разговор по кварталните кръчми и пенсионерските клубове. Ще това , ще онова и така докато мине мандатът. Ама нали избори идат,трябва да има планове,проекти концепции,да има материал за предизборна агитация!!! Колкото направиха градския център на мястото на военното училище, толкова и този пътен възел ще стане. Те не могат да направят 300 метра път на зоната тръгнали велики проекти да обещават.Айде тоя филм и друг път сме го гледали, няма нужда!

  Отговор
 • 07.02.2017 в 14:19
  Permalink

  Да, омръзна ни това „ще“, съобщете нещо, което „е“. Ама няма. Пълните страниците с това „ще“, но хората вече не искат и да слушат, те просто губят слуха си, защото фактите говорят нещо съвсем друго. Не го ли схващате? Мегаломания на фона на Нищото, това е вече болестно състояние. Хората не са глупави, запушват си ушите, а вие си пеете ли , пеете… Върнете се към „е“то, ще ви четем с удоволствие.

  Отговор
 • 07.02.2017 в 14:45
  Permalink

  Stiga sus tezi Bai Ganioshtini be, tozi bat Boiko vi promi mozacite sus tezi magistrali i prostotii, koga nai setne shte chuem che vuv Veliko Turnovo, ili nyakude sa otvorili fabriki ili zavodi i ima nujda ot rabotna raka, che dase priberem po domovete si. Omruzna ni ot gurbeti po chujdi strani zaradi takiva galfoni shaize ste.

  Отговор
  • 10.02.2017 в 16:19
   Permalink

   Бе то всеки ден четем , че се търсели кадри и нови и нови работни места се откривали, ноо …. истината е малко по-друга, търсят се хора тук там за по 500, макс 600 лв, което само може да прати на терминал 2 и малкото останали млади хора, а не да върне тия дето отдавна сме заминали в странство ….

   Отговор
 • 07.02.2017 в 15:30
  Permalink

  Гражданите „ще“ попитаме-„Ще има ли прилежаща инфраструктура към пътния възел?-Басейнче,паркче,спортна площадка,детска площадка,зони за спорт и отдих?Нали на „Качица“ вече има открит плувен комплекс и „ще“ сте се строи открит спортен такъв?Все пак „ще“ преминават 6000 коли на ден по новия възел и въздуха ще е достатъчно чист за отдих!Малък ум?Не ли?

  Отговор
 • 07.02.2017 в 16:08
  Permalink

  Поредният предизборен кьорфишек. Кмете, кмете, много се оплете! За последните години се наслушахме на всякакви проекти – за нов градски център, за асфалтирани улици, за кръгови кръстовища, за втори мост над Янтра, за мост към Арбанаси. И всичко започва с „ще“. Омръзна ни да ни лъжете и да ни заблуждавате. Когато започна да чета, че краля слънце, е открил и прерязал лентичките на моста към Арбанаи, новият градски център и т.н. ще ви повярвам. Не само аз, но и всички мислещи Българи. А дотогава поне си мълчете и работете без да крадете!

  Отговор
 • 07.02.2017 в 16:21
  Permalink

  За „N-ти“ път я чета тази „“““ новина““““ , не помня колко пъти четох за цялостно асфалтиране на улици, за „уникалния бъдещ градски център “ на мястото на сегашния гьол, подлези, надлези …… то чудо чудо . Ии да видим сега понеее едничко от всички тези писаници има ли реализирано ???????? Вярно че се четат такива статии, но кого заблуждаваме с тях, айде първо да направим нещо, пък тогава да пишем, че вече е смешно ( или трагично по-скоро )

  Отговор
 • 07.02.2017 в 21:15
  Permalink

  До кога и колко години ще говорим в бъдеще неопределено време! Кога ще се самосезира прокуратурата за безобразието и пладнешкия грабеж от джоба на данъкоплатеца в района на т.нар. „Старо военно училище“!!! Къде и за какво потънаха в гьола там милиони?

  Отговор
 • 07.02.2017 в 22:49
  Permalink

  Нов градски център – кога?
  Нов бизнес център – кога?
  Нов завод за електроника – кога?
  Нови сгради тип небостъргачи – кога?
  Нов завод за електромобили – кога?
  Нови кръгови – кога?
  Улица Крайбрежна – кога?

  Отговор
  • 10.02.2017 в 16:22
   Permalink

   Преди си мислех нЯкога, но от година две мислите ми клонят към нИкога ….. за съжаление

   Отговор
 • 08.02.2017 в 1:52
  Permalink

  заричам се да не чета новини с такива гръмки заглавия и винаги след изчитането им се припотявам от нерви. Не може да ми го побере главата защо толкова малко да не кажа хич се прави за да се улесни живота на хората в Търново. Една улица няма като хората, тесни с дупки, тротоари колкото да мине едно куче. За светофара на езикова няма да споменавам, за кръговото на Била дето е за картинг коли също. Защо е тая липса на ясна и рационална мисъл… голям батак е. Най много ме е яд че едва ли ще се подобрят нещата, всеки зает с работата си да изкара нещо и плати сметките няма време да ходи да се разправя в общината с кухи глави…

  Отговор
 • 08.02.2017 в 18:45
  Permalink

  кмета се оказа ужасен некьдьрник,като капак на всичко гласувах за него….тьжно за хубавия ни град…

  Отговор
 • 08.02.2017 в 21:30
  Permalink

  За какво са ти потрябвали нови кръгови – можеш ли да плуваш??

  Отговор
 • 09.02.2017 в 12:11
  Permalink

  И аз гласувах за него …. имах надежда, но явно е безнадежно всичко вече в тази страна и особено в този град, много мнооогооо жалко наистина ….

  Отговор
 • 11.02.2017 в 20:36
  Permalink

  слагат ни розовите очила и да гледаме недостик на кадри нови работни места нови кръстовища,,,ръст на брутния вътрешен продукт и т.н да но ни е които сме из европа нещата не ги вигдаме така.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!